Acordul de parteneriat incheiat intre consiliile judetene din Braila si Tulcea pentru realizarea podului peste Dunare va fi transformat in acord de asociere, la initiativa ministrului Transporturilor, Ludovic Orban.
Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Stancu, ministrul Transporturilor a cerut, in urma vizitei intreprinse duminica la Tulcea, schimbarea titulaturii acordului incheiat intre cele doua consilii judetene pentru realizarea podului, lucru care se va intampla in prima sedinta de CJ.

„Am vorbit cu domnul ministru pe tema acordului de parteneriat si am stabilit ca il vom schimba in acord de asociere maine, in sedinta de CJ. In genere, lucrurile raman neschimbate iar licitatia se poate organiza de la sfarsitul lunii intr-o suta de zile, adica cel tarziu in martie” – a precizat Stancu.

Ludovic Orban a declarat, la Tulcea, ca licitatia pentru realizarea podului peste Dunare, care va lega Braila de Tulcea, va avea loc in prima jumatate a anului viitor, precizand ca institutia pe care o reprezinta a semnat deja acordul de asociere cu consiliile judetene din Tulcea si Braila in vederea realizarii investitiei.

„Obiectivul nostru este de a realiza podul printr-un contract de concesiune de lucrari publice, cu aportul capitalului privat. Investitorul isi va putea recupera cheltuielile fie prin taxa de pod, fie prin rambursare de la bugetul de stat pe o perioada de 20-30 de ani” – a spus Ludovic Orban.

Ministrul Transporturilor a adaugat ca acordul de colaborare cu cele doua consilii judetene ar putea fi modificat daca investitia este considerata de interes judetean. Gheorghe Stancu a mentionat ca podul peste Dunare a fost declarat lucrare de utilitate publica, ceea ce inseamna ca se pot face exproprieri, in cazul proprietarilor care nu vor sa vanda terenurile din Braila si Tulcea unde se vor sprijini picioarele podului.

CJ a infiintat deja o comisie de negociere, care se va ocupa de cumpararea a 52.000 de mp de teren, situat in zona unde va fi amplasat podul, precum si de preluarea a inca 100.000 mp de la Consiliul Local Braila, Penitenciar si Directia Silvica.

Valoarea investitiei pentru podul suspendat peste Dunare este de 317.751.898 euro, suma calculata la valoarea euro din februarie 2002, cand a fost intocmit proiectul.

Durata de realizare a investitiei este de 72 de luni. Podul va avea patru benzi de circulatie, separate de o banda centrala prevazuta cu parapete de siguranta si trotuare cu latimea de 1,5 metri.

Primele 24 luni sunt alocate organizarii si desfasurarii licitatiei iar urmatoarele 48 de luni – executiei podului principal, a viaductelor de acces la pasaj peste calea ferata, podetelor peste canale de irigatie si desecarilor pentru drumul de racord la orasul tulcean Macin.