Primăria municipiului Tulcea speră ca până la sfârşitul acestui an să primească cele 10 autobuze electrice pe care Ministerul Dezvoltării Regionale le va achiziţiona prin Programul Operaţional Regional (POR) şi să semneze cât mai curând contractul de finanţare pentru cumpărarea altor 20 de autobuze electrice.

Primarul municipiului, Constantin Hogea, a declarat că cele două proiecte fac parte din categoria celor considerate „emblemă” pentru administraţia publică locală. „Pentru cele 10 autobuze electrice, contractul a fost deja semnat, iar în ceea ce priveşte al doilea proiect prin care intenţionăm să achiziţionăm încă 20 de autobuze electrice, suntem în faza de precontractare, ceea ce înseamnă că mai avem foarte puţin până la semnarea contractului de finanţare. Ţin foarte mult la aceste proiecte emblemă, ca şi cel de reabilitare a carierei Bididia care ar crea o zonă turistică de impact extraordinară”, a menţionat primarul Hogea.

Prin proiectul prin care parcul de mijloace de transport în comun al municipiului se va înnoi cu 10 autobuze electrice, vor fi date în folosinţă şi trei staţii de încărcare rapidă şi zece staţii de încărcare lentă.  Valoarea totală a finanţării asigurate din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional este de aproape 29 de milioane de lei.

Bugetul estimat al celui de-al doilea proiect în infrastructura de transport a municipiului este de 98,2 milioane de lei, iar prin proiect, pe lângă cele 20 de autobuze electrice, vor fi amenajate 29 de staţii de autobuz, precum şi o bază şi un dispecerat, se va implementa sistemul de ticketing în cele 20 de autobuze, vor fi date în folosinţă opt staţii de încărcare pentru mijloacele de transport electrice, trei dintre ele fiind pentru autoturisme.

De asemenea, autoritatea locală doreşte ca prin acelaşi proiect finanţat prin POR să amenajeze o spălătorie pentru autobuze şi să asfalteze patru străzi principale din oraş, Babadag, Isaccei, Mahmudiei şi Eternităţii.

Primăria municipiului Tulcea are un portofoliu de peste 30 de proiecte care sunt finanţate din fonduri europene, valoarea totală a acestora fiind de circa 400 de milioane de euro. Din cele peste 30 de proiecte, 12 sunt în implementare, iar celelalte sunt în faza de evaluare, potrivit autorităţii locale. AGERPRES