O noua amanare, a treia, a fost pronuntata in procesul in care primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, este acuzat de comiterea unor fapte de coruptie, dupa ce avocatul sau a invocat unele exceptii de neconstitutionalitate.
Dupa doua termene de judecata la care nu s-au prezentat nici el si nici aparatorul sau, Gheorghe Falca s-a prezentat, marti, pentru prima oara, in fata instantei de judecata a Tribunalului Arad, alaturi de avocatul sau, Gheorghita Mateut.

Avocatul a solicitat o noua amanare, invocand motivul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie urma sa se pronunte, tot marti, asupra cererii lui Gheorghe Falca de stramutare a procesului la o instanta de judecata din afara circumscriptiei teritoriale a Curtii de Apel Timisoara.

Presedintele completului de judecata, judecatorul Margareta Ardelean, nu a admis motivul invocat de aparatorul primarului din Arad, insa a aprobat amanarea procesului la solicitarea procurorului DNA, dupa ce avocatul Gheorghita Mateut a invocat cateva exceptii de neconstitutionalitate.

„Am atacat texte procedurale care pun in mare dificultate realizarea principiului la un proces echitabil. Nu este admisibil ca verificarea rechizitoriului intocmit de procurorul care a efectuat urmarirea penala sa se faca de catre procurorul ierarhic superior si, de asemenea, nu este admisibil ca sesizarea instantei de judecata sa fie facuta de catre acesta si nu de procurorul care efectueaza urmarirea”, a declarat aparatorul lui Gheorghe Falca.

Avocatul Gheorghita Mateut a facut, de asemenea, niste precizari cu privire la motivele care l-au determinat sa solicite stramutarea procesului. „Am considerat ca impartialitatea judecatorilor din raza circumscriptiei teritoriale a Curtii de Apel Timisoara ar fi stirbita datorita functiei inculpatului, care este primarul municipiului Arad, o personalitate cunoscuta si extrem de controversata”, a declarat aparatorul primarului Falca.

In cele din urma, instanta a decis amanarea procesului cu o luna, pentru data de 10 ianuarie 2008, la ora 10,00.

Procesul de coruptie al primarului Gheorghe Falca a inceput la Tribunalul Arad, in data de 16 noiembrie, cu o amanare solicitata atat de primar, cat si de ceilalti inculpati din dosar, dar si de Consiliul Local Municipal (CLM), citat in proces ca parte vatamata. O noua amanare a fost hotarata la 4 decembrie, tot la solicitarea CLM, in respectiva sedinta de judecata, instantei de judecata fiindu-i comunicat faptul ca avocatul primarului Gheorghe Falca a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea procesului la o instanta de judecata din afara circumscriptiei teritoriale a Curtii de Apel Timisoara.

In dosarul 4015/108/2007, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de Gheorghe Falca, sunt inculpati in dosar Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu; Radu Gavril Vasil, director la Elecon Plus, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, si Florica Mioara Popa, seful Serviciului administrare patrimoniu din Primaria Arad, pentru savarsirea infractiunii abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Asupra bunurilor celor patru s-a luat masura aplicarii unui sechestru asigurator, dosarul fiind trimis la Tribunalul Arad.

In baza probelor adunate in faza de urmarire penala, procurorii au stabilit ca Gheorghe Falca a primit, in urma cu doi ani, de la Francisc Demeter si Radu Vasil, o casa cu o suprafata de 242 metri patrati in centrul municipiului Arad, dandu-le, in schimb, un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 mp, situat la etajul IX, diferenta valorica dintre cele doua imobile fiind de 111.550 de euro. De altfel, Demeter si Vasil nu au fost interesati de fostul apartament al lui Falca, dovada ca l-au vandut cu suma de 80.000 de euro dupa numai trei saptamani

Tranzactia a fost efectuata pentru ca, ulterior, primarul sa-i favorizeze pe cei doi sa obtina, la un pret subevaluat, un teren apartinand CLM Arad. Astfel, Falca este acuzat ca a actionat pentru ca Francisc Demeter si Radu Vasil sa dobandeasca un teren cu suprafata de 52.434 metri patrati, situat in zona centrala, pe care fusese amplasata fosta fabrica de zahar.

Conform rechizitoriului, in acest scop, primarul Gheorghe Falca a constituit, cu incalcarea prevederilor legale, o comisie de negociere al carei presedinte s-a numit special pentru atribuirea acestui teren, din comisie facand parte si inculpata Florica Popa.

Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 de euro, suma cu care SC Elecon Plus SRL a cumparat terenul de la CLM Arad, iar, dupa o zi de la incheierea tranzactiei, cumparatorii au vandut terenul cu 2.936.304 de euro, rezultand un castig de 2.097.360 euro, suma cu care se apreciaza ca CLM Arad a fost prejudiciat.