A şasea ediţie a festivalului apei minerale va fi organizată la Baia Borsaros din Sâncrăieni

aquarius.jpgAnul acesta, pe 21 iulie, evenimentul AQUARIUS – festivalul apei minerale, va fi organizat la Baia Borsaros, participanţii putând lua parte la degustări de apă minerală şi concursuri de făcut clătite, programe artistice şi băi în bazinul cu apă minerală recondiţionat. La concursul de făcut clătite, doritorii se pot înscrie la faţa locului.

Organizatorii evenimentului, Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, oferă posibilitatea celor sosiţi la festivalul de la Sâncrăieni să petreacă o zi plăcută şi plină de evenimente.

Festivalul AQUARIUS nu are o istorie care se întinde mult în timp, dar ediţiile care au avut loc până în prezent sunt dătătoare de speranţă pentru răspândirea, dezvoltarea şi promovarea evenimentului. Lumea se confruntă din ce în ce mai des cu lipsa apei potabile, Bazinul Carpatic, în special Ţinutul Secuiesc, are resurse de ape minerale care pot transforma în viitor zona într-un pilon de vază al acestui domeniu. În zonă există numeroase izvoare de apă minerală, care pot fi folosite atât ca ape de masă, dar şi ca leac. Pe lângă tratamentul cu apă de băut, un rol important îl au şi băile cu apă minerală caldă al căror efect curativ este dovedit prin numeroasele componente minerale conţinute de acestea.

Prima ediţie a festivalului a fost organizată în localitatea Micfalău în anul 2007 de către Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, iar succesul răsunător al evenimentului (prezentarea a 30 de izvoare din 17 regiuni) a influenţat organizarea festivalului în diferite locaţii. În următorul an festivalul AQUARIUS a fost organizat la Băile Sugas, în anul 2009 la Poian, ulterior răspândindu-se şi în judeţul Harghita. Din anul 2010, Consiliul Judeţean Harghita a devenit partener în organizarea acestui eveniment, locaţia festivalului fiind la Băile Dugas din Dăneşti, unde pe lângă apa de masă, oferta s-a lărgit cu bazinele de apă mezotermală. Anul trecut festivalul s-a desfăşurat în cadrul Zilelor localităţii Bodoc, specificitatea fiind dată de inaugurarea, în cadrul unei sărbători autentice sub formă de clacă populară organizată de Asociaţia Ars Topia, a băii şi locaţiei de agrement de la Băile Sutei.