Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a semnat, pe 10 noiembrie, alături de vicepremierul şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, un protocol de amendare a Acordului dintre Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Chişinău privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la 20 mai 2021.

Cu acest prilej, ministrul Tanczos Barna a declarat că protocolul reprezintă un sprijin acordat de România pentru Republica Moldova prin intermediul companiei ApaVital, administrată de Consiliul Judeţean Iaşi.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este o normalitate. Este o parte a unui sprijin acordat Republicii Moldova din partea statului român. Este în acelaşi timp un sprijin acordat într-o perioadă dificilă care este traversată şi de România şi de Moldova, dar în mod special de către Moldova. Dincolo de aceste probleme legate de apă potabilă, criza energetică afectează profund viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din Republica Moldova şi noi avem obligaţia de a-i sprijini cu tot ce putem: cu energie electrică, cu gaze, cu lemn de foc, cu apă cu tot ce putem oferi din partea statului român”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În urma semnării protocolului de amendare, vor fi 250.000 de beneficiari din raioanele Ungheni, Făleşti, Nisporeni şi raionul Glodeni din Republica Moldova ai proiectului ApaVital care vizează extinderea în ţara vecină a conductelor de alimentare cu apă potabilă din staţia de tratare Chiriţa.

„Practic este ultima procedură administrativă. Ne dorim ca ApaVital să ne furnizeze apă de înaltă calitate pentru patru regiuni din ţara noastră, unde accesul la apă reprezintă o problemă importantă pentru că resursele de apă sunt limitate. Tehnologia dar şi accesul pe care îl oferă compania ApaVital oferă posibilitatea de a avea apă de calitate şi servicii calitative”, a spus Andrei Spînu, viceprim-ministru şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova. AGERPRES