A fost semnat primul dintre cele trei contracte de efectuare a lucrărilor la drumul Iaşi-Suceava

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au semnat pe 6 noiembrie primul dintre cele trei contracte ce vizează execuţia lucrărilor la Axa Rutieră Strategică Iaşi – Suceava, care este cea mai importantă reţea de infrastructură rutieră din judeţul Iaşi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că proiectul “Regiunea Nord- Est- Axa rutieră strategică 1: Iaşi- Suceava” face parte din Planul de Dezvoltare Regională Nord – Est 2014 – 2020, Axa prioritară 6. Proiectul este implementat în parteneriat cu judeţul Suceava şi prevede reabilitarea a aproape 170 km de drum de pe teritoriul celor două judeţe, din care 92 km în judeţul Iaşi.
Valoarea întregului proiect este de 103 milioane de euro. În judeţul Iaşi execuţia lucrărilor a fost împărţită în trei loturi. Primul lot care se derulează pe DJ 282 Limita Iaşi – Rediu – Movileni – Gropniţa – DJ 281D, are o lungime de 29 km, cel de-al doilea lot DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropniţa, şi DJ 281B Coarnele Caprei – Belceşti (DJ 281) are o lungime de 22 km, iar cel de-al treilea, DJ 281 de la Belceşti – Cepleniţa – DN 28B şi DJ 281 de la DN 28B – Scobinţi – Lespezi are o lungime de 40,610 km.
“Am semnat astăzi contractul pentru execuţie. Deşi unii au venit aici pentru campanie electorală, eu vreau să cred că, de fapt au fost prezenţi pentru a lua exemplu de modul cum se face şi se implementează un proiect de care s-au îndoit şi pe care l-au criticat permanent. Eu am transformat visul locuitorilor din această zonă, străbătută de Axa Rutieră Iaşi-Suceava, într-o realitate. Dacă în 2013 s-a trasat o linie pe hartă şi s-a spus- pe aici va trece un drum, dar nu a făcut nimeni nimic concret pentru asta, din 2016 noi am început să lucrăm, şi acel drum, acel vis s-a transformat acum în realitate- astăzi am semnat contractul de execuţie a lucrărilor. Au fost multe hotărâri de Guvern date pentru acest proiect, s-a modificat ghidul pentru implementare, lucruri de mulţi neştiute”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Valoarea contractului semnat pentru Lotul 2 este de aproximativ 9,13 milioane euro, şi prevede Modernizarea DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropniţa şi DJ 281B Coarnele Caprei – Belceşti (DJ 281), în lungime de 22 km.
Proiectul de execuţie prevede lărgirea părţii carosabile, lucrări pentru transportul şi evacuarea apei pluviale, refacerea podeţelor, amenajarea de parcări şi staţii de autobuz, realizarea trotuarelor şi a zidurilor de sprijin acolo unde este necesar, semnalizare rutieră şi marcaje. Executantul va avea la dispoziţie 24 de luni pentru a finaliza lucrările şi va asigura o garanţie de 60 de luni.
“Când am venit pentru a studia drumul, am descoperit o zonă cu peste 150.000 de oameni pentru care nimeni nu a mai făcut nimic din punctul de vedere al infrastructurii drumului judeţean de mai bine de 30 de ani. Oamenilor nici nu le venea a crede că îi va mai ajuta cineva. Astăzi, iată că semnăm contractul şi sper că în aproximativ două săptămâni să fim în teren cu utilaje şi să dăm startul lucrărilor de execuţie. Termenul stipulat în contract pentru finalizarea modernizării este de 24 de luni, dar noi ne dorim să terminăm mai repede lucrarea”, a declarat, după semnarea contractului, Ionuţ Marin, reprezentatul Asocierii SC Alpenside SRL – SC General Trust Argeş SRL.
După finalizarea investiţiei, 22 de comune şi oraşe din judeţele Iaşi şi Suceava vor fi conectate la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T).
Comunele ieşene care vor beneficia de noul proiect sunt: Rediu, Movileni, Gropniţa, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belceşti, Cepleniţa, Scobinţi, Lespezi, Sireţel. Conform estimărilor, Axa Iaşi-Suceava va deservi 800.000 de locuitori. AGERPRES