Subprefectul judeţului Brăila Loredana Badiu a semnat ordinul de încetare a mandatului în cazul primarului oraşului Însurăţei, Ionel Gheorghe, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), au informat reprezentanţii instituţiei.

După ce primeşte ordinul menţionat, primarul din Însurăţei are la dispoziţie un termen de 10 zile pentru a-l contesta în instanţă. După ce se judecă eventuala contestaţie şi dacă ordinul rămâne valabil, Guvernul este obligat să organizeze alegeri pentru funcţia de primar în acest oraş.

Prefectura Brăila a fost înştiinţată oficial de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în data 20 aprilie 2022, despre sentinţa definitivă care constată starea de incompatibilitate a primarului oraşului Însurăţei, Ionel Gheorghe.

ICCJ a trimis documentele prin care care confirmă constatarea ANI cu privire la faptul că primarul oraşului Însurăţei, Ionel Gheorghe (PSD), s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie – 3 octombrie 2012, când a deţinut simultan funcţia de primar al oraşului Însurăţei, precum şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Grupului Şcolar Industrial Însurăţei.

ANI a întocmit acest raport în 2015, primarul Ionel Gheorghe l-a contestat în instanţă, iar în 2019 a câştigat la Curtea de Apel Galaţi. ANI a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a confirmat raportul ANI, sentinţa definitivă fiind emisă în luna martie 2022.

„Admite recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile a Curţii de Apel Galaţi – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând cauza, respinge acţiunea reclamantului ca neîntemeiată. Definitivă”, se arată în soluţia ÎCCJ din 15 martie 2022. AGERPRES