Contractul pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţia lucrărilor pentru „Sistemul centralizat de monitorizare şi control al traficului” în municipiu, un proiect pe fonduri europene, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, a fost semnat de Primăria Braşov pe 8 mai, la aproape trei ani de la semnarea contractului de finanţare şi la un an de la lansarea primei licitaţii pentru desemnarea proiectantului/executantului.

Contractul a fost semnat cu asocierea dintre Flash Lighting Services (lider) şi Urban Scope şi şapte subcontractanţi (SolvIT Networks SRL, Altimate, Blue Road, Swarco Traffic Romania, Protehnic Instal Hvac S.R.L., Aua Tech Support, Proconstruct S.R.L.), valoarea achiziţiei fiind de 29.468.500,00 lei fără TVA, cu aproximativ 4 milioane de lei în plus faţă de suma prevăzută în primul anunţ de licitaţie, publicat în martie 2022.

Conform contractului, câştigătorul licitaţiei are termen de realizare a documentaţiilor 12 luni, adică mai 2024.

Contractul prin care s-a obţinut finanţarea prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 a fost semnat în 2020 şi avea termen final de implementare 31 decembrie 2023, astfel că în prezent, Primăria Braşov, împreună cu contractantul, caută soluţii pentru fazarea proiectului, respectiv pentru realizarea cât mai multor servicii din achiziţie în timpul acestui an.

„Se va solicita prelungirea contractului de finanţare. Termenul limită pentru finalizarea proiectelor POR este 31 decembrie 2023. Există o discuţie legată de posibilitatea ca proiectele care nu se vor finaliza până în 31 decembrie, din fostul exerciţiu financiar (2014-2020), să poată fi continuate pe actualul exerciţiu financiar (2021 – 2027). Oricum, o să încerce ca o sumă cât mai mare din finanţare să fie cheltuită în acest an iar partea care revine Primăriei (contribuţie proprie şi cheltuieli neeligibile) să se deruleze şi după 31 decembrie 2023″, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

De la depunerea cererii de finanţare în 2018 şi semnarea contractului în 2020, au fost contractate servicii de management de proiect şi Studiul de fezabilitate, care a fost actualizat în 2022, însă pe baza unui studiu de trafic din 2018.

Modificarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, respectiv majorarea valorii contractului, a fost aprobată de Consiliul Local la începutul anului, Primăria justificând această schimbare prin creşterile de preţuri în contextul post-pandemic şi al războiului din Ucraina, la care ar fi făcut referire, în solicitările de precizări pe care le-au transmis, la acel moment, firmele interesate de licitaţie. Astfel, cu noii indicatori tehnico-economici, o nouă licitaţie a fost lansată ulterior, în februarie.

În cadrul proiectului se va realiza un Centru de Monitorizare şi Control al Traficului, care va fi amenajat într-o centrală termică dezafectată, se vor achiziţiona softuri, se vor instala 140 de camere video şi 249 de senzori video în intersecţiile din oraş şi se va implementa un sistem de prioritizare a traficului cu o componentă dedicată transportului public. Totodată, proiectul vizează şi optimizarea utilizării parcărilor, prin instalarea de senzori. AGERPRES