Primăria Timişoarei a semnat contractul pentru realizarea pasajului Solventul, în valoare de 97 de milioane de lei, după desemnarea câştigătorului licitaţiei, iar constructorul are la dispoziţie două luni pentru actualizarea proiectului, după care încep lucrările în teren.

Potrivit primarului Nicolae Robu, „proiectul prevede reabilitarea liniei de tramvai şi a tramei stradale de pe Calea Bogdăneştilor, de la intersecţia cu bulevardul Cetăţii până la calea ferată Solventul, unde se va face ulterior joncţiunea cu strada Gării. La ieşirea din Pasajul ‘Solventul’ vom avea un sens giratoriu din care o ramificare va fi spre Canalul Bega spre noul pod ‘Solventul’, care va realiza o nouă legătură extrem de importantă între partea de sud – sud-vest cu cea de nord a oraşului. Se va ajunge la o nouă arteră de circulaţie în oraş, care acum nu există„.

Şantierul presupune realizarea celui mai mare pasaj subteran, pe sub 10 linii de cale ferată, realizând o nouă legătură între nordul, estul şi sudul oraşului, urmând să fie dat în folosinţă în 22 de luni. Pasajul Solventul va avea până la şase benzi de circulaţie, linii de tramvai, care vor face legătura cu Gara de Nord, piste de biciclete, iar la ieşirea de sub pasaj va fi construit un nou pod peste Bega.

Execuţia trebuia să înceapă de aproape trei ani, dar a fost tergiversată din cauza unor probleme cu proprietarul unei mici porţiuni din terenul necesar realizării proiectului. Pasajul va fi realizat de o asociere de firme, având ca lider o companie italiană, alături de alte două firme proiectare şi consultanţă şi şapte subcontractori. AGERPRES