Contractul de finanţare privind proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş, în sumă de peste 400 milioane de euro, a fost semnat la Baia Mare, în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Contractul de finanţare a fost semnat de reprezentanţii de SC Vital Baia Mare şi ADI Maramureş, principalul beneficiar al investiţiei, iar valoarea acestuia e de 401.210.579 euro, fără TVA.

„Sunt beneficiare peste 30 de unităţi administrative-teritoriale în cadrul acestui contract (…) etapizat, şi care are o valoare totală de peste 400 milioane de euro (…)Pentru noi, Guvernul României, infrastructura de apă şi apă uzată este o prioritate. La nivel naţional, ţinta noastră pentru acest an este ca 1,8 milioane de locuitori să fie racordaţi la reţeaua de apă şi canalizare, apă uzată cum îi spunem noi. E un demers pe care Guvernul României l-a fixat ca şi prioritate naţională pentru că una din componentele importante a ceea ce înseamnă calitatea vieţii oamenilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuire este tocmai infrastructura de apă şi apă uzată”, a spus ministrul Marcel Boloş.

În context, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a subliniat că investiţia care urmează a fi derulată de SC Vital SA, entitate aflată în subordinea administraţiei locale, va îmbunătăţi confortul cetăţenilor din judeţ. „Proiectul este un aport major pentru dezvoltarea infrastructurii judeţului Maramureş, pentru confortul cetăţenilor din Baia Mare”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.

De asemenea, directorul SC Vital SA Baia Mare, Alexandrina Bancoş, a adăugat că investiţiile care urmează să se desfăşoare în mai multe etape vor avea loc în două municipii – Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, opt oraşe şi 19 comune.

„O parte dintre investiţii vor fi absolut noi, alte obiective vor fi modernizate, se vor construi noi reţele de apă şi apă uzată în mai multe localităţi, staţii de pompare, rezervoare de înmagazinare a apei, staţii de tratare şi clorinare, noi surse de apă captate, staţii de epurare, staţii de pompare a apelor uzate şi o unitate avansată de eliminare a nămolului (…) Acestea sunt doar câteva de investiţiile de anvergură, pe lângă altele care vor contribui la funcţionarea întregii structuri din judeţ”, a spus Alexandrina Bancoş.

La ceremonia de semnare a contractului au fost prezenţi şi prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder, preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Bogdan, şi primarii din oraşele şi comunele în care urmează a fi implementat proiectul. SC Vital SA Baia Mare este principalul distribuitor de apă la nivelul judeţului Maramureş. AGERPRES