A fost semnat contractul de furnizare a vaporetelor care vor fi lansate pe Bega

canalul_bega.jpgPrimăria Timişoara a semnat contractul de furnizare a vaporetelor care vor circula pe Bega, după ce au fost parcurse toate etapele licitaţiei şi a expirat şi termenul de depunere a unor eventuale contestaţii, a declarat, marţi, primarul Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

‘Am semnat contractul de furnizare a vaporetelor, termenul de livrare este de şase luni, valoarea totală a contractului fiind de 6,9 milioane de lei. Am economisit 4,2 milioane de lei (echivalentul a 1 milion de euro, n.r.), pentru că aveam la dispoziţie 11,13 milioane de lei ca sumă plafon pentru realizarea licitaţiei. Pe parcursul celor şase luni, ambarcaţiunile vor veni eşalonat, dar după un grafic ce urmează a fi stabilit’, a afirmat primarul.

Ambarcaţiunile au lungimea de 12,7 metri, înălţimea de 4,9 metri, capacitatea de 50 de locuri pe scaune şi un echipaj format din două persoane.

Vor fi atât ambarcaţiuni care vor circula în cadrul sistemului de transport în comun al regiei de transport RATT, după un program regulat, dar vom avea şi ambarcaţiuni folosite pentru agrement.
‘Cred că, mai degrabă, aceste ambarcaţiuni vor avea utilizare pentru agrement decât pentru transport în comun, la început. Cu timpul, lumea se va obişnui să recurgă la ele şi pentru transportul în comun’, a adăugat Robu.

Achiziţionarea vaporetelor se derulează în cadrul proiectului intitulat ‘Reabilitarea infastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega’, urmând să fie cumpărate şapte ambarcaţiuni.
La sesiunea din februarie a licitaţiei, Primăria a oferit doar contravaloarea a 1 milion de euro şi nicio firmă nu s-a prezentat.

Între timp, marinarii care vor conduce vaporetele se pregătesc în Portul Galaţi, de unde vor primi permisul de navigaţie. Potrivit şefului Oficiului de Căpitănie Timişoara, dr. ing. Alexandru Bărboi, acestea nu sunt ambarcaţiuni de agrement, ci de transport pasageri, iar cei care le vor conduce trebuie să facă şcoala la Galaţi.

‘Sunt nave de categoria a II-a şi trebuie să-şi facă toate cursurile. Trebuie să-şi completeze acolo stagiul şi să primească de acolo documentele’, declara, pentru AGERPRES, Alexandru Bărboi.
Municipalitatea a lansat, în toamna anului 2013, lucrările de amenajare a malurilor Canalului Bega pe tronsonul timişorean, proiect în valoare de peste 25 de milioane de lei, cu finanţare europeană, pentru a-l face navigabil. Amenajarea malurilor ajută foarte mult, într-o etapă următoare, la transformarea Canalului Bega într-unul navigabil.

Pe parcursul falezei sunt amenajate nouă staţii de îmbarcare/debarcare a pasagerilor, dar şi case pentru vinderea biletelor. AGERPRES