A fost semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea cu fonduri europene a Castelului de Apă din Brăila

Contractul de finanţare pentru reabilitarea cu fonduri europene a Castelului de Apă, monument istoric ridicat în 1912, care reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri ale oraşului Brăila, a fost semnat pe 10 octombrie de către primarul municipiului, Marian Dragomir, şi directorul ADR Sud-Est, Luminiţa Mihailov.

Castelul de Apă, care urmează să fie valorificat ca obiectiv turistic, va fi reabilitat în baza unui proiect în valoare totală de 21.301.797,40 lei, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, 98% din sumă fiind fonduri nerambursabile, iar 2% de la bugetul local şi naţional.

“Marea provocare şi, în acelaşi timp, misiunea proiectului este, de fapt, redefinirea monumentului ca un sistem cultural-educativ coerent, cu semnificaţie pentru comunitatea locală şi pentru potenţialii vizitatori, ca element de referinţă pentru turişti şi localnici, oferirea unui model de experimentare a spaţiului, naturii şi culturii, cu rol educativ, de integrare socială şi de recreere, cu impact pozitiv asupra atractivităţii locale şi calităţii vieţii comunităţii”, a declarat primarul Marian Dragomir.

Durata contractului de finanţare este de 48 de luni de la momentul semnării acestuia, iar lucrările vizează inclusiv consolidarea terenului de sub Castelul de Apă, deoarece este afectată structura de rezistenţă a clădirii, turnul fiind uşor înclinat în prezent.

“Suntem foarte mulţumiţi că putem semna acest contract de finanţare astăzi, la un an de zile de când Primăria Brăila a depus proiectul. Este un proiect la care şi noi ţinem foarte mult, pentru că există posibilităţi financiare destul de puţine pentru a reabilita monumentele de patrimoniu. Ministerul Culturii nu are foarte multe fonduri, iar bugetul european este, practic, principala sursă de finanţare pentru a salva aceste monumente”, a spus directorul ADR Sud-Est, Luminiţa Mihailov.

Proiectul prevede realizarea a şase săli de cinema 7D, a cinci spaţii expoziţionale pe tema istoriei Castelului de Apă, unde se vor regăsi macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii şi reabilitării lui din perioada comunistă şi din prezent, şi a unui spaţiu care va fi dotat cu o replică a costumului spaţial utilizat în cadrul misiunii Apollo 11.

Vor exista, de asemenea, un spaţiu expoziţional în care sunt prezentate planetele Sistemului Solar, Universul în 3D, aspectul cerului de iarnă, primavară, vară şi toamna, precum şi toate constelaţiile vizibile din România, într-o reprezentare mitologică, precum şi o sală de proiecţii, care va fi în legătură cu observatorul astronomic din cupola Castelului. Nu vor lipsi sala de oglinzi care deformează şi presa pentru monedele suvenir.

La etajul al şaselea, ultimul, se vor afla un punct de observare echipat cu două telescoape mobile, o platformă rotativă destinată observării panoramice a oraşului, camera telescop şi observatorul astronomic.

Castelul de Apă, care a alimentat, în vremea în care era funcţional, o jumătate din populaţia municipiului, a fost construit în 1912, iar în 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop, pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică, fiind amenajat aici un bar rotitor şi o cofetărie, de unde se putea admira panorama Brăilei.

La vremea când a fost ridicat, cei 35 de metri ai săi o făceau să fie cea mai înaltă construcţie de acest gen din România.

În 1996, Castelul de Apă a ajuns în proprietatea unui om de afaceri, iar după mai bine de zece ani de litigii, timp în care s-a derulat procesul, clădirea a revenit în proprietatea publică a Primăriei Brăila, ca urmare a hotărârii definitive şi irevocabile a instanţelor de judecată. AGERPRES