Primarul municipiul Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că a semnat un contract de finanţare europeană pentru un nou proiect de modernizare a sistemului centralizat de termoficare, în valoare totală de aproximativ 13,7 milioane de euro.

Proiectul „Reabilitare reţele termice, sistem termoficare în Municipiul Iaşi, pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană – Etapa a III-a” propune reabilitarea şi modernizarea de reţele termice primare pe un traseu de 6,86 kilometri însumând 13,720 kilometri de conducte, precum şi de reţele termice primare în incinta CET I Tudor Vladimirescu pe un traseu de 0,878 kilometri care reprezintă 1,756 kilometri de conducte.

Proiectul are o valoare totală de aproximativ 13,7 milioane de euro. El va fi finanţat în proporţie de 85% din fonduri europene accesate prin Programul Operaţional Infrastructura Mare – Axa Prioritară 7, 13% de la bugetul de stat şi 2% din bugetul local.

„Modernizarea sistemului centralizat de termoficare rămâne o prioritate a municipalităţii ieşene, cu atât mai importantă în condiţiile crizei energetice pe care o traversăm, dar şi ca un element central în programul nostru de reducere a poluării. Iată de ce folosim în continuare toate oportunităţile, în special cele de finanţare europeană, atât pentru modernizarea sistemului de termoficare, cât şi pentru eficientizarea energetică a clădirilor şcolilor şi spitalelor, dar şi a unor blocuri de locuinţe”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Durata de execuţie a investiţiei aferentă proiectului iniţial este de 12 luni, din care trei luni proiectarea şi nouă luni execuţia lucrărilor.

Lucrările de modernizare vor fi realizate prin folosirea de tehnologii noi, care să conducă la creşterea eficienţei energetice în vederea livrării agentului termic la parametrii cantitativi şi calitativi optimi şi cu un impact minim asupra mediului.

Primăria Municipiului Iaşi a anunţat, totodată, că a lansat deja licitaţia pentru contractarea serviciilor de proiectare şi a lucrărilor prevăzute în proiect, ofertele companiilor interesate fiind aşteptate până pe 28 noiembrie. AGERPRES