A fost reluată capturarea câinilor fără stăpân la Slatina

Capturarea câinilor fără stăpân din municipiul Slatina a fost reluată în această săptămână după o perioadă de peste un an, în care adăpostul canin al oraşului a fost modernizat şi autorizat să funcţioneze de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, se anunţă într-un comunicat al Primăriei Slatina.

La finalul anului trecut, consilierii locali din Slatina au hotărât înfiinţarea unui Serviciu public de gestionare a problemei câinilor fără stăpân, după ce, în ultimii cinci ani, de ecarisaj s-au ocupat firme private în baza unor contracte încheiate cu administraţia locală. Costuri ridicate, adăpost canin neautorizat, numeroşi câini fără stăpân pe străzi, condiţii necorespunzătoare în adăpost, au fost câteva dintre problemele apărute după 2010, când serviciul de ecarisaj a fost concesionat.

“Pentru soluţionarea definitivă a problemei câinilor fără stăpân din Slatina, autorităţile locale au decis renunţarea la metoda contractelor cu firme private în favoarea înfiinţării unui Serviciu de Ecarisaj propriu care să rezolve acest aspect, avantajele acestei decizii fiind multiple. Reluarea acţiunii de capturare a câinilor fără stăpân în municipiu va duce la creşterea siguranţei cetăţenilor, aspect ce va putea fi sesizat în curând de către toţi locuitorii”, precizează sursa citată.

Adăpostul canin din Slatina, de la Sărăceşti, care nu avea autorizaţie de funcţionare, a fost reabilitat, modernizat şi a obţinut autorizaţie de funcţionare de la DSVSA Olt. Lucrările de modernizare au fost efectuate începând din primele luni ale anului în curs, cu fonduri de la bugetul local, în valoare de 500.000 lei. Modernizarea adăpostului de la Sărăceşti va continua. Până joi au fost capturaţi şi duşi în adăpostul de la Sărăceşti 30 de câini fără stăpân din oraş, menţionează sursa citată.

Primăria Slatina anunţă şi faptul că pot fi adoptaţi câinii din adăpostul de la Sărăceşti, în mod gratuit. Câinii din adăpost vor fi deparazitaţi, sterilizaţi şi vaccinaţi. Persoanele interesate de adopţia unui câine fără stăpân pot vizita adăpostul de la Sărăceşti în fiecare zi lucrătoare, în intervalul orar 12,00-18,00.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina, Mugurel Manea, a declarat că nu vor fi eutanasiaţi câini la Slatina şi că au loc demersuri pentru ca aceştia să fie daţi spre adopţie. Manea a adăugat că lucrările de modernizare a adăpostului vor continua şi se urmăreşte extinderea capacităţii acestuia, până la 750 de locuri. Anul trecut, adăpostul canin de la Sărăceşti avea o capacitate de 250 de locuri. AGERPRES