A fost lansat programul de internship derulat de Executiv

ponta_internship.jpgTot ce este Guvern este necesar şi trebuie îmbunătăţit, le-a transmis marţi premierul Victor Ponta tinerilor participanţi la ediţia din acest an a Programului de internship derulat de Executiv.

“Sper că veţi reuşi să vă eliberaţi de ceea ce, probabil, auziţi zi de zi că nu e nimic mai rău pe lume decât Guvernul, că nu aveţi nevoie de Guvern. Realitatea este că toate ţările pe care noi le avem, voi le aveţi, de model SUA, Europa, ţări nu doar cu o democraţie avansată, dar cu un sistem administrativ avansat au un Guvern puternic şi un Guvern eficient. Nu există în lume un Guvern perfect, nu l-a inventat nimeni niciodată şi, din acest punct de vedere, sunt foarte multe lucruri de făcut. Vreau să vă rog să credeţi că Guvern nu înseamnă acea mică conotaţie politică pe care cei care se uită la televiziuni de ştiri o aud, ci Guvern şi stat înseamnă medicii din această ţară, aproape toţi, nu cei din sistemul privat, înseamnă profesorii din această ţară, pompierii, militarii, poliţiştii. Înseamnă toţi acei care fac ca un sistem atât de complex cum este o societate în secolul XXI să funcţioneze”, a afirmat premierul.

Ponta a arătat că tot ce este Guvern şi stat trebuie îmbunătăţit, iar ”sarcina de a-l îmbunătăţi revine fiecărei generaţii interesate de acest lucru”. ”Există varianta egoistă, individuală, în care te interesează doar de tine şi de ce faci tu, şi există varianta socială, din punctul meu de vedere, atâta timp cât trăim în comunităţi şi nu izolaţi, aceea de a încerca să îmbunătăţeşti de fiecare dată. Veţi găsi în toate instituţiile în care veţi merge (…) foarte multe lucruri care trebuie îmbunătăţite”, a spus premierul.

Ponta a adăugat că tinerii vor afla şi despre lucruri foarte bune de care nu au auzit niciodată. “În general, dacă cei de la SMURD-ul pe care l-a construit şi îl face atât de bun domnul Arafat salvează 100 de vieţi într-o zi, nu o să auziţi nicăieri. Dacă se pierde o viaţă, o să auziţi că i se cere demisia lui Raed Arafat. Adică e un sistem care funcţionează întotdeauna aşa. Dacă o să auziţi la o televiziune ce face Guvernul cu banii noştri, să ştiţi că acea televiziune nu plăteşte nicio taxă, de aia e aşa interesată de ce fac eu cu banii. (…) Uitaţi-vă la lucrurile bune de care nu aţi auzit niciodată, uitaţi-vă la lucrurile rele care trebuie îndreptate. Şi îmi doresc foarte mult ca, împreună, să reuşim cât mai repede să îndreptăm lucrurile rele”, a arătat premierul.

Ponta a subliniat şi faptul că niciodată salariile din aparatul administrativ nu vor fi la nivelul celor din zona privată. “Însă eu ce-mi doresc cel mai mult nu doar să crească salariile, ci îmi doresc cel mai mult ca un tânăr care vrea să lucreze într-un aparat administrativ să aibă nişte criterii clare, să ştie ce trebuie să facă, performanţa care i se cere, în cât timp ajunge la un anumit nivel de salarizare. Adică un tip de predictibilitate pe care oricare dintre dumneavoastră şi-o doreşte dacă vrea să activeze o perioadă în sectorul administrativ”, a mai declarat prim-ministrul.

La evenimentul de la Palatul Parlamentului au participat ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, şi o serie de miniştri ai Cabinetului Ponta – Rovana Plumb, Gabriela Szabo, Bogdan Aurescu, Eugen Teodorovici, Mihai Tudose şi Sorin Cîmpeanu.

Timp de două luni, 300 de tineri selectaţi din peste 3.500 de candidaţi vor participa la activităţile desfăşurate în cadrul Cancelariei Primului-Ministru şi Secretariatului General al Guvernului, în ministerele şi departamentele conduse de miniştri şi miniştri delegaţi, precum şi în instituţiile publice din subordinea acestora.

Unul dintre momentele importante ale ceremoniei a fost întâlnirea dintre cei 300 de tineri selectaţi şi o parte dintre absolvenţii ediţiilor anterioare ale Programului de Internship. Totodată, cei 300 de finalişti vor avea ocazia de a lua un prim contact cu responsabilii desemnaţi de fiecare dintre cele 72 de instituţii participante, cu scopul de a se familiariza cu programul şi specificul acestora.

Programul oficial de Internship 2015 prezintă o serie de noutăţi faţă de ediţiile precedente. Pentru prima dată în administraţia publică, stagiul de practică este remunerat lunar, iar participanţii beneficiază şi de cazare cu titlu gratuit pe toată durata programului.

Pentru a fi selectaţi, stagiarii din acest an au trecut prin trei probe de concurs: evaluarea dosarelor, testul grilă de aptitudini şi proba de interviu. Pentru promovarea obiectivităţii în procesul de selecţie, evaluarea dosarelor s-a efectuat în mod anonimizat de către 63 dintre absolvenţii ediţiilor anterioare.

Grupul este alcătuit din studenţi ori tineri absolvenţi de programe universitare din ţară şi din străinătate, cu vârsta de până la 25 de ani. În vederea selecţiei listei finale, din cei peste 3.500 de candidaţi înscrişi s-a avut în vedere evaluarea calităţii pregătirii universitare, a motivaţiei, a potenţialului de asimilare şi dezvoltare, precum şi a competenţelor lingvistice şi IT. AGERPRES