Secţia de Hemodializă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi a fost inaugurată, miercuri, după ce a fost modernizată şi dotată cu aparatură nouă în baza unui contract de comodat şi de sponsorizare cu firma B. Braun Avitum.

La inaugurare au participat preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, şi reprezentantul firmei B. Braun Avitum, Dan Badea. Secţia a fost complet modernizată prin efortul susţinut în totalitate de firma B. Braun Avitum. Aceasta a dat unităţii spitaliceşti, printr-un contract de comodat, un număr de opt aparate de hemodializă fabricate în 2010.

Patru dintre aceste aparate sunt echipate cu pompe simple, iar celelalte patru cu pompe duble. Valoarea totală a aparatelor date în comodat celei mai mari unităţi sanitare din judeţul Galaţi se ridică la 329.136 de lei. Tot firma B. Braun Avitum a semnat, în baza contractului de comodat, şi alte două contracte de sponsorizare pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Primul contract se referă la lucrările de modernizare şi renovare a Secţiei de Hemodializă şi are o valoare de aproape 103.000 de lei, iar cel de-al doilea contract are ca obiect donarea către spital a trei televizoare, care au fost montate în secţia renovată, în valoare totală de aproximativ 2.700 de lei. Lucrările de modernizare a spaţiului în care au fost montate cele opt noi aparate de hemodializă au început pe 15 noiembrie 2010, după semnarea contractului de comodat şi s-au finalizat pe 15 ianuarie 2011.

‘Am luat lucrurile în serios în ceea ce priveşte sistemul sanitar din judeţul Galaţi şi de la preluarea spitalelor am început să mă preocup nu doar de modernizarea spitalelor ci şi de dotări. Ţin să-i mulţumesc domnului Dan Badea, directorul de vânzări zonal al firmei B. Braun Avitum Timişoara, şi pentru înţelegere şi pentru seriozitate şi pentru rapiditatea cu care am făcut ca la Spitalul de Urgenţă să avem o secţie modernă de hemodializă’, a spus Eugen Chebac.


‘Prin investiţia de la Spitalul de Urgenţă de la Galaţi ne-am dorit să creăm un spaţiu dotat la cele mai înalte standarde ca să dăm posibilitatea bolnavilor de insuficienţă renală cronică să-şi desfăşoare şedinţele de hemodializă în cele mai bune condiţii’, a afirmat reprezentantul firmei B. Braun Avitum, Dan Badea. În prezent, în Secţia de Hemodializă beneficiază de tratament un număr de 26 de bolnavi, solicitările de transfer din sistemul privat în cel public fiind în creştere. Capacitatea secţiei este de 100 de pacienţi pe lună. Adresabilitatea pacienţilor care necesită hemodializă pentru secţia de la Spitalul de Urgenţă a început să crească şi pe motiv că în unitatea medicală pot beneficia şi de alte investigaţii medicale, cum ar fi cele de analize sau cardiologie.


Potrivit lui Chebac, în acest an, lucrările de modernizare şi reabilitare vor continua la secţiile de balneofizioterapie, arşi şi ambulatoriul de specialitate. La secţia de balneofizioterapie, reabilitarea a început în noiembrie 2010 şi se va termina în octombrie 2011. Pentru executarea lucrărilor s-au achitat până acum 160.000 de lei, restul sumei care trebuie achitată până la finalizarea lucrărilor fiind de 650.000 de lei, din care deja s-au plătit 200.000 de lei. La Ambulatoriul de Specialitate, care beneficiază de un program european în valoare totală de 3,7 milioane euro, reabilitarea a început în noiembrie 2010 şi se va finaliza anul acesta.


Din suma totală, dotările cu aparatură reprezintă 1,8 milioane de euro, diferenţa reprezentând reabilitarea. Pentru secţia Arşi, CJ a alocat 350.000 de lei, proiectarea începând în luna februarie, iar finalizarea reabilitării şi modernizării urmând a se face în termen de cinci luni. Anul trecut au fost reabilitare şi modernizate secţiile chirurgie 1 şi 2, obstetrică-ginecologie şi urologie, valoarea totală a investiţiilor ridicându-se la peste 3.000.000 de lei. AGERPRES