A fost inaugurata prima groapa de gunoi ecologica din Bihor

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu (foto), a inaugurat, la Oradea, prima groapa de gunoi ecologica din judetul Bihor, o investitie de 2,5 milioane de euro realizata printr-un parteneriat public-privat.
Groapa de gunoi ecologica a fost construita printr-un parteneriat public-privat, incheiat anul trecut intre Primaria Oradea si firma Keviep din Ungaria, municipalitatea punand la dispozitie 50 de hectare de teren, situate langa amplasamentul vechii gropi de gunoi a orasului, in timp ce firma Keviep s-a obligat sa construiasca o groapa de gunoi ecologica.

“Acest parteneriat public-privat a fost o actiune de pionierat la nivel national. Oradea era deja angajata in mai multe imprumuturi, deci nu putea apela la credite, fonduri de la bugetul de stat nu aveam sanse sa primim, iar umplerea vechii gropi de gunoi ne forta sa gasim urgent solutii viabile”, a declarat Petru Filip, primarul municipiului Oradea.

Dupa inaugurarea noii gropi de gunoi, Sulfina Barbu i-a felicitat pe reprezentantii autoritatilor locale pentru modul in care au reusit sa implementeze la Oradea legislatia de mediu. “Sunt convinsa ca si alte primarii din tara vor cere date despre acest proiect si il vor lua de model”, a afirmat ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Investitia in prima alveola a gropii ecologice, care are o dimensiune de 20.000 metri patrati si o capacitate de 270.000 tone, amenajarea bazinelor de decantare si a cladirii administrative s-a ridicat la 2,5 milioane euro, suma suportata integral de firma Keviep.

“Pana in 2008 vom atrage fonduri din Uniunea Europeana si vom pune la punct o retea de puncte de colectare a gunoiului in tot judetul Bihor, a unei statii de selectare a gunoiului si a unei statii de compostare”, a declarat Miklossy Ferenc, directorul firmei Keviep, care estimeaza ca noua groapa de gunoi va deservi necesitatile judetului Bihor pentru cel putin 20 de ani.