Primăria Craiova a anunţat că a fost finalizat Planul de Acţiune Oraşe Verzi pentru acest municipiu, un proiect al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, la care municipalitatea a aderat anul trecut.

Potrivit sursei citate, Craiova este primul municipiu din ţară şi printre puţinele din Europa care are un plan concret de acţiune pentru provocările actuale legate de mediu.

„Pe baza acestei strategii, vom depune proiecte pe fonduri europene pentru dezvoltarea tehnologiilor de tip ‘Green City’, îmbunătăţirea peisajului stradal, planificarea urbană verde, transport public şi ‘călătorii active’, vehicule cu nivel scăzut de emisii, îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor, reducerea emisiilor de carbon, industria verde, alimentare eficientă cu apă potabilă, infrastructură verde, adaptare climatică, deşeuri reciclabile. Suntem singurul oraş din ţară care beneficiază de un astfel de proiect, la care au contribuit consultanţi internaţionali, instituţii locale şi organizaţii de tineret”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Acest plan include obiective strategice care integrează îmbunătăţirea calităţii vieţii, sănătatea, educaţia, dezvoltarea socială şi protecţia mediului.

„Dezvoltat în exclusivitate pentru Craiova, cu sprijinul experţilor internaţionali din domeniu, planul trasează principalele provocări pe care oraşul trebuie să le abordeze în perioada următoare pentru a deveni un oraş verde. Astfel, municipiul Craiova devine membru al unui club select din care fac parte 43 de oraşe din 21 ţări din Europa, Asia sau Africa, ce au beneficiat de un program dezvoltat de BERD”, se mai spune într-un comunicat al Primăriei Craiova.

Forma finală a proiectului a fost prezentată în cadrul unei întâlniri on-line, la care au participat conducerea Primăriei Craiova, consilieri locali, consultanţi internaţionali, precum şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Planul de Acţiune Oraşe Verzi pentru municipiul Craiova – Green City Action Plan – are la bază o metodologie dezvoltată de BERD, împreună cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Consiliul Internaţional pentru Iniţiativele Locale de Mediu (ICLEI). AGERPRES