A fost emis un certificat de descărcare de sarcină arheologică în proiectul Roşia Montană

rosia montana5.jpgDirecţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba a emis, joi, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic, iar ministrul Culturii, Hunor Kelemen, a iniţiat un plan de acţiune care să asigure conservarea celor mai importante situri arheologice şi monumente arhitectonice de la Roşia Montană.

“Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba a emis, azi, Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic. Certificatul de descărcare de sarcină arheologică a fost emis pe baza hotărârii Comisiei Naţionale de Arheologie din data de 12.07.2011, privind aprobarea raportului de cercetare arheologică preventivă ‘Masivul Cârnic, Roşia Montană, România – proiectul minier Roşia Montană'”, informează Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, acesta reprezintă primul pas necesar în procesul de “a asigura salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană”, iar ministrul de resort, Hunor Kelemen, a iniţiat un plan de acţiune care să asigure conservarea celor mai importante situri arheologice şi monumente arhitectonice.

“Planul are ca obiectiv salvarea şi punerea în valoare a 80% dintre valorile arheologice şi arhitectonice din regiune, printre ele numărându-se: galeriile miniere cu semnificaţie istorică deosebită aflate în zona Piatra Corbului, galeriile din zona Cătălina-Monuleşti, care vor fi cercetate, restaurate şi deschise publicului, incinta funerară romană de la Tău Găuri, sistemul hidraulic roman din sectorul minier Păru-Carpeni, inclusiv galerii romane, medievale şi moderne, 41 de clădiri monument istoric din zona protejată, centrul istoric al localităţii revitalizat, peste 100 de km de galerii de mină care vor fi cercetate de arheologi pentru alte descoperiri”, se mai arată în comunicatul citat.

Respectivul plan va fi realizat prin alocarea de către compania Roşia Montana Gold Corporation a 70 de milioane de dolari care vor fi cheltuiţi la Roşia Montană pentru lucrările de conservare şi punere în valoare a patrimoniului arheologic şi arhitectonic, mai precizează MCPN. De asemenea, planul cuprinde înfiinţarea unei comisii speciale – din care vor face parte experţi
independenţi – care va monitoriza şi care, spune Ministerul Culturii, va avea puterea de a opri în orice moment exploatarea, în situaţia în care se vor face descoperiri importante. AGERPRES