A.Co.R se opune comasării comunelor

Asociaţia Comunelor din România (A.Co.R.) se opune comasării comunelor, a declarat, la Alba Iulia, preşedintele A.Co.R., Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana – Băi, care a opinat că aceia care promovează această iniţiativă nu vor decât să ascundă ‘sub preş’ istoria unor locuri.

Răspunsul Asociaţiei Comunelor din România este unul ferm: nu comasării comunelor. Vreau să vă spun că avem argumente total împotriva acestei atitudini, care nu este una favorabilă cetăţenilor, ci este una favorabilă politicienilor iresponsabili. Chiar spuneam de multe ori un lucru: ‘când vorbeşti de comasare să taci’. De ce? Pentru că prin ‘taci’ vom găsi o abreviere a mai multor elemente de care trebuie să ţii seama: de Tradiţii, de Afinităţi, de Cultură şi de Istorie. Toţi cei care vor să promoveze comasările comunelor nu vor nimic altceva decât să ascundă sub preş, în groapă, istoria unor locuri. Alte state sănătoase nu şi-au permis acest lucru“, a declarat preşedintele A.Co.R.

Emil Drăghici a mai spus că, în conformitate cu Carta Europeană a Autonomiei Locale, statul trebuie să ia măsuri astfel încât să ajute toate acele colectivităţi locale care sunt dezavantajate din punct de vedere financiar. “De această Cartă trebuie să ţină seama şi Guvernul României şi oricare autoritate din statul român. Trebuie să avem în vedere că unim nişte suflete, unim nişte obiceiuri. (…). Statul trebuie să găsească acele soluţii să finanţeze activităţile specifice unui teritoriu”, a declarat primarul.

Edilul a mai spus că “cei care promovează acele comasări sunt iresponsabili pentru istoria statului român”.

Drăghici a fost prezent pe 27 ianuarie în Alba cu prilejul Adunării Generale a Filialei Alba a A.Co.R., ocazie cu care primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a fost reales în fruntea acesteia. “Având în vedere că au fost prezenţi 52 de primari, am colectat şi câteva probleme cu care satul românesc se confruntă, în aşa fel încât noi, în februarie, la Adunarea Generală a A.Co.R., să mergem cu lecţia învăţată şi să punem pe masa guvernanţilor câteva probleme de rezolvat pentru primarii comunelor din România. Facem lucrul acesta şi datorită faptului că, în campania electorală, PSD a avut în programul de guvernare o serie de măsuri serioase pentru renaşterea satului românesc. Primarii de comună îşi pun mari speranţe în aceste măsuri. Considerăm că trebuie să fim parte din luarea deciziilor în fundamentarea cadrului legislativ pentru că, până la urma urmei, nu ne dorim să ne trezim iar cu acte legislative gândite din Bucureşti de cineva care nu ştie ce se întâmplă în teritoriu”, a declarat Damian.

Edilul a menţionat că una dintre cerinţe este aceea ca viceprimarul să fie ales la propunerea primarului din rândul consilierilor. “De ce? Pentru că viceprimarul face parte din aparatul primarului, din executiv şi mi se pare normal ca ambii conducători ai instituţiei, primar, viceprimar, să tragă căruţa în acelaşi sens, în aceeaşi direcţie. Să nu ne trezim cum se întâmplă în alte zone să se sape unii pe alţii”, a spus preşedintele A.Co.R. Alba.

O altă propunere este aceea ca salariile personalului din administraţia publică să fie “nişte salarii decente”, a evidenţiat Gheorghe Damian. :De ce? Pentru că ne confruntăm la nivelul comunelor cu lipsa resurselor umane bine pregătite, ceea ce duce la scăderea calităţii actului administrativ”, a mai argumentat primarul.

A.Co.R. se întruneşte în Adunare generală în cea de-a XX-a sesiune ordinară în luna februarie. AGERPRES