Aproximativ 98% dintre proiectele cu finanţare europeană care se derulează, în prezent, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost contractate pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), potrivit raportului de bilanţ al activităţii pe anul 2017 al Instituţiei Prefectului.

Prefectura monitorizează proiectele cu finanţare europeană derulate de către autorităţile publice locale, serviciile publice deconcentrate şi mediul de afaceri, la sfârşitul anului trecut fiind raportate 1.022 de astfel de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 214 milioane euro, din care 1.001 proiecte erau pe PNDR.

Cele mai multe proiecte vizând accesarea banilor europeni, în actualul exerciţiu bugetar, au fost contractate de către mediul de afaceri, şi anume 917 (912 proiecte pe PNDR şi 5 pe POR), cu o valoarea totală de aproximativ 40 milioane euro, din care circa 23,8 milioane euro au fost rambursate către beneficiari (grad de absorbţie de 60%).

În sectorul public, au fost contractate, până la finele anului trecut, 105 proiecte cu finanţare europeană (89 pe PNDR, 12 pe POR, câte două pe POCU şi POIM), cu o valoare totală de peste 174 milioane euro, din care au fost rambursate circa 24,3 milioane euro (grad de absorbţie de 14,28%). AGERPRES