camere de supraveghere.jpgNumărul camerelor video care supraveghează în prezent municipiul Arad, transmiţând „în direct” imagini de pe străzile oraşului va fi mărit, iar înregistrările vor fi puse la dispoziţia poliţiştilor.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost finalizat proiectul transfrontalier prin care în Arad au fost montate 30 de camere video, în perioada următoare, în municipiul reşedinţă de judeţ urmând să fie montate alte 40 de camere video. „Marcăm finalizarea proiectului finanţat din fonduri europene prin programul transfrontalier în cadrul căruia în oraş au fost montate 30 de camere video şi 30 de acces-point-uri pentru acces gratuit la internet. Pe de altă parte, anunţăm demararea unui nou proiect, prin care Primăria va finanţa montarea altor 40 de camere video în diferite locaţii din oraş, cu scopul de a creşte siguranţa cetăţenilor”, a spus Gheorghe Falcă.

Potrivit sursei citate, camerele video sunt montate în zone centrale, precum şi în alte zone publice, cu obiective turistice. Imaginile transmise de camerele video pot fi urmărite pe site-ul www.aradhotspots.ro/video. Site-ul este optimizat pentru Internet Explorer, iar pentru a accesa o cameră video, utilizatorul trebuie să tasteze „live”, atât la user, cât şi la parolă. Imaginile surprinse de camerele video montate în oraş vor fi transmise atât Poliţiei Naţionale, cât şi Poliţiei Locale.
„Imaginile transmise de camerele video vor fi stocate timp de 6 luni, astfel încât vom putea să le punem la dispoziţia celor de la Poliţia Naţională şi de la Poliţia Locală, în cazul în care vom fi solicitaţi. Vom semna un protocol de colaborare cu Poliţia, pentru a face o evaluare a siguranţei cetăţenilor din oraş, pe baza imaginilor transmise de camerele video”, a adăugat primarul Gheorghe Falcă.

Proiectul prin care au fost amenajate staţiile „hot spots” şi au fost instalate camerele video a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, derulat de municipalitatea din Arad, în parteneriat cu cea din Oroszhaza (Ungaria). Pentru acest proiect, care are ca scop promovarea turistică a oraşului, Primăria municipiului Arad a obţinut o finanţare europeană de 218.000 de euro, la care s-a adăugat o contribuţie de la bugetul local de aproape 4.500 de euro. AGERPRES