600 de telecentre vor deveni functionale pana la sfarsitul anului viitor

Sase sute de telecentre vor deveni functionale in Romania pana la sfarsitul anului viitor, acestea urmand sa fie amenajate in localitatile rurale izolate, in care accesul la serviciile de telefonie si Internet este deosebit de dificil.
Cel mai nou telecentru a fost inaugurat in satul hunedorean Pravaleni, comuna Vata de Jos, in Tara Zarandului, intr-o zona inconjurata de dealuri, la 60 de kilometri de municipiul Deva. “Pana in prezent sunt functionale 232 de telecentre in comunitati izolate din mediul rural. Acum, aproximativ 200.000 de oameni pot comunica mai usor cu rudele sau cu prietenii din strainatate, pot avea acces la informatie. Nu in ultimul rand, peste 15.000 de copii isi pot largi orizonturile, au acces la cunoastere, se pot informa”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, prezent la deschiderea telecentrului din Pravaleni.

Telecentrul din Pravaleni a fost realizat in colaborare cu operatorul de telefonie Vodafone, iar investitia se ridica la 15.000 de dolari. El a fost dotat de Vodafone Romania cu trei calculatoare competitive, conectate la Internet, doua telefoane fixe, un fax, un scanner, un copiator, o imprimanta si mobilierul de birou aferent, a precizat Alin Gadian, regional manager Vodafone Romania.

“Cu ajutorul acestor echipamente, utilizatorii finali pot initia si primi apeluri telefonice locale, nationale si internationale-inclusiv catre retelele de telefonie mobila, pot beneficia de servicii de fax si transmitere de date, navigare pe Internet, pot apela numarul de urgenta 112. De asemenea, Vodafone Romania pune la dispozitia localnicilor din Pravaleni servicii gratuite de web hosting prin myDomain, care ofera posibilitatea crearii conturilor de e-mail. Serviciul myDomain ofera si posibilitatea crearii si administrarii paginilor de Internet, gratuit”, a afirmat reprezentantul companiei de telefonie.

De serviciile telecentrului vor beneficia aproximativ 1000 de localnici din patru sate izolate. Primaria va angaja o persoana care sa-i ajute pe satenii care doresc sa aiba acces la Internet, fax sau serviciile de telefonie. Telecentrul va functiona, in special, dupa-amiaza, cand oamenii vin de la lucru, iar sambata si duminica programul va fi de opt ore.