Primăria Smart a devenit în ultimii ani un nou trend în administrația publică din România. Numărul orașelor care au implementat cu succes aplicațiile mobile, un instrument esențial folosit în dialogul cu cetățenii, crește vertiginos odată cu rata de penentrare a digitalizării în instituțiile publice. Așa s-a ajuns ca, în cazul acestor primării, sesizările primite de la cetățeni să fie rezolvate în procent de peste 80%.
Vă propunem în continuare o trecere în revistă a celor mai de succes exemple de primării care au implementat acest nou mijloc de comunicare și informare al cetățenilor.
Din anul 2018 Primăria Galați folosește cu succes aplicația mobilă pentru a păstra relația cu locuitorii, dar și vizitatorii. Aplicația are o componentă interactivă ce le permite cetățenilor să facă sesizări către Primărie. Aplicația a fost descărcată de peste 12.000 de utilizatori și au fost sesizate către Primăria Galați 6.672 de incidente. De asemenea, prin intermediul aplicației, antreprenorii locali își pot promova afacerile cu ușurință iar organizatorii evenimentele.
Mioveni City App este, de mai bine de doi ani, canalul prin care locuitorii din Mioveni iau contact cu autoritățile locale. Aplicația oferă informații despre măsurile de prevenire a răspândirii a epidemiei de coronavirus, direct pe homepage, și publică constant știri de interes pentru cetățeni și pentru agenții economici. Aplicația a fost descărcată de peste 3300 de persoane, numărul incidentelor sesizate de la lansare a fost de 731, iar procentul de incidente soluționate a ajuns la 98%.
Piatra Neamț este primul oraș din Moldova cu platformă de tip Civic Tech, lansată în anul 2018. Cetățenii pot raporta incidente din categorii diverse precum străzi și iluminat, gunoi și vandalism, trafic auto, semne de circulație, parcări, mediu, apa și canalizare, transport în comun, diverse construcții s.a. Orice utilizator care vrea să raporteze un incident din oraș trebuie să fie autentificat și să-și valideze numărul de telefon. Are un istoric al raportărilor făcute de el. La fiecare incident raportat poate vedea în aplicație statusul și răspunsul din partea Primăriei. Aplicația în cifre: peste 9.800 de descărcări; număr incidente de la lansare: 2123 primite; procentul de incidente soluționate: 90%.
Municipalitatea din Reghin a lansat în mai 2018 aplicaţia Reghin City App pentru promovarea turistică şi antreprenorială, precum şi pentru facilitarea comunicării directe dintre cetăţean şi autoritatea locală, conform strategiei de e-guvernare, devenind al treilea oraş din ţară care foloseşte toate modulele Eventya City App. Aplicația conţine un modul de incidente, la care localnicii pot raporta anumite lucruri pe care le sesizează în oraş: copaci căzuţi, probleme cu gunoiul, cu electricitatea, etc … Acestea ajung într-o aplicaţie pe care o foloseşte Primăria, o aplicaţie utilitară de tip web, conectată cu aplicaţia mobilă, unde aceste sesizări intră într-un flux operativ, 100% digital, ele urmând să fie repartizate departamentelor avizate. Total descărcări ale aplicației: 3726. Număr de incidente de la lansare: 691 primite.
La 8 ani de la lansare, Sibiu City App vine cu noi funcționalități: prin ghidul audio Sibiu City App, poate fi redescoperit centrul istoric al Sibiului. Nenumărate povești și legende sunt dezvăluite printr-un tur ghidat de aproximativ 2 ore. Ghidul audio susține strategia de digitalizare și modernizare a instrumentelor de comunicare oferite de Primăria Municipiului Sibiu. În același timp contribuie la revitalizarea turismului, oferind o metodă alternativă de petrecere a timpului liber. Aplicația a fost descărcată de la lansare de de peste 60.000 de utilizatori. Numărul de incidente raportate de la lansarea trecut de 27.000, iar procentul de incidente soluționate este excepțional: 99%!
La începutul anului 2020 orașul Târgoviște a făcut un pas important spre digitalizarea comunicării cu cetățenii prin lansarea Târgoviște City App, construită pe platforma Eventya. Aplicația include una dintre funcționalitățile care poate conferi unui oraș titulatura de Smart City: Raportări Incidente. Prin intermediul acestui modul inclus în aplicație cetățenii pot raporta orice problemă din spațiul public, pot atașa fotografii și pot localiza pe hartă exact locul în care s-a petrecut incidentul. Sesizarea lor ajunge direct la departamentul responsabil din Primărie, în timp real, fără a mai fi necesară depunerea unei sesizări scrise. La fel ca sesizările trimise în scris, și cele din aplicație primesc un număr de ordine și au un termen limitat de soluționare. Aplicația în cifre: 6135 de descărcări; 1218 incidente primite de la lansare.
Toate aplicațiile amintite sunt construite pe o platformă specializată de promovare și informare turistică realizată de echipa Eventya. Aceasta pune la dispoziția administrațiilor locale un software bazat pe module și configurări ce permit construcția de platforme de promovare și informare turistică croite pe specificul fiecărei destinații, cu o identitate vizuală personalizată.
Platforma de management al destinației Eventya este prima opțiune pentru administrațiile publice care își doresc o aplicație mobilă pentru promovarea turismului, dar și o platformă de interacțiune cu cetățenii.
Pentru a ajuta destinațiile turistice să devină vizibile și să își poată prezenta atractiv oferta într-un timp cât mai scurt, platforma Eventya permite construirea unei aplicații mobile + website integrat în maxim o lună de la data semnării contractului