Numarul de locuinte receptionate in primele noua luni ale acestui an este mai mare cu 1.507 de unitati, comparativ cu perioada similara din 2008.

Volumul de case receptionate a crescut dupa primele noua luni ale acestui an cu 1.507, fata de perioada similara din anul precedent, pana la 38.170, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Chiar daca sectorul constructiilor este in scadere fata de anul trecut, numarul de locuinte finalizate este in crestere pentru ca lucrarile au inceput in anii precedenti.

Potrivit INS, repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, in primele noua luni ale lui 2009 a crescut numarul locuintelor realizate din fonduri private cu 312 locuinte, iar numarul locuintelor realizate din fonduri publice a crescut cu 1.195 locuinte.

Pe medii de rezidenta, analiza constructiei de locuinte noi pune in evidenta o inversare a ponderii acestora in perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2009 fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Astfel, in perioada mentionata, cea mai mare pondere a locuintelor, 51,5% in total, au fost date in folosinta in mediul urban, spre deosebire de perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2008, cand majoritatea locuintelor au fost construite in mediul rural (51,3%).

De asemenea, datele INS arata ca distributia in profil regional pune in evidenta o crestere a numarului locuintelor terminate, cele mai semnificative inregistrandu-se in regiunile de dezvoltare: Nord-Est (+1170 locuinte), Sud-Muntenia (+814 locuinte) si Sud-Est (+472 locuinte). Scaderi au fost inregistrate in regiunile de dezvoltare Centru (-876 locuinte) si Vest (-182 locuinte).