Un număr de 45 de automate electronice de plată a parcării vor fi montate în municipiul Constanţa, începând cu 4 aprilie, a informat administraţia locală.

Parcometrele reprezintă alternativa la plata parcării prin SMS, aplicaţia „Constanţa Parking”, online cu card bancar sau prin tichete răzuibile.

Conform unui comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa, până pe 15 aprilie vor fi montate şi puse în funcţiune 33 de automate electronice în Zonele 0,1 şi 2 din municipiul Constanţa.

Restul de 12 parcometre, pentru staţiunea Mamaia, urmează să fie montate şi puse în funcţiune până cel târziu la sfârşitul lunii aprilie, pentru a putea fi utilizate începând cu 1 mai, data de începere a sezonului estival.

„Este pentru prima dată în istoria oraşului când implementăm soluţii moderne de gestionare a modalităţilor de plată a parcării. Avantajele pentru constănţeni sunt evidente. Echipamentele permit plata parcării în mod direct, astfel ,se elimină posibilitatea de fraudare a încasărilor. Sunt acceptate mai multe modalităţi de plată: bancnote, monede şi card bancar contactless iar automatele electronice de plată a parcării sunt independente energetic, fiind alimentate cu energie solară. Cinci dintre acestea sunt dotate cu modul de detecţie a gradului de poluare”, a declarat viceprimarul municipiului Constanţa, Ionuţ Rusu.

Parcometrele vor putea să funcţioneze independent, astfel încât, în situaţia apariţiei unei defecţiuni la o modalitate de plată, celelalte modalităţi vor putea să funcţioneze în parametri normali, fără a bloca sistemul.

Configurarea modalităţii de plată a parcometrelor va fi după numărul de înmatriculare. Setările cu privire la limbile disponibile vor fi: română, engleză, franceză şi germană.

Plata parcării în municipiul Constanţa este reglementată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 123/2021. Primele 30 de minute sunt gratuite iar următoarele 30 de minute din prima oră de parcare se tarifează la jumătate din preţul zonei. După utilizarea oricărui tarif evidenţiat, plata se va efectua doar la tariful întreg. AGERPRES