Primaria Oradea va lansa, pe 1 martie, concursul national de idei pentru alegerea unui simbol al orasului, proiectul castigator urmand sa fie premiat cu 3.000 de euro.
Municipalitatea oradeana si-a propus sa amplaseze, pe Dealul Ciuperca, un simbol care, pe langa faptul ca va trebui sa fie vizibil, va trebui sa transmita privitorilor un mesaj legat de istoria acestui oras. Potrivit primarului municipiului Oradea, Petru Filip, termenul limita pentru trimiterea mapelor de concurs va fi 27 aprilie, jurizarea se va face in 4 si 5 mai, iar desemnarea castigatorului, pe 8 mai. La concurs se pot inscrie arhitecti, urbanisti si peisagisti, studenti arhitecti, artisti plastici sau designeri, studenti la arte plastice, dar si cetateni care indeplinesc criteriile impuse si care considera ca detin o idee originala fezabila. „Solutia propusa trebuie sa fie extrem de novatoare, dar nu utopica, pentru ca ea trebuie sa fie pusa in practica”, a declarat Raluca Covacescu, arhitect-sef adjunct.

Juriul care va desemna castigatorul este condus de prof. Vasile Mitrea, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania, si este format din mai multi reprezentanti ai Primariei, ai Ordinului Arhitectilor si ai societatii civile. Ultimul concurs de idei a fost organizat in 2005, cand s-a urmarit amenajarea unui pasaj pietonal. Cel mai bun proiect a fost desemnat cel al arhitectului sef, Andrei Luncan, din cadrul Primariei Oradea si al colegei sale, Raluca Covacescu, care, impreuna cu o echipa de proiectare, au primit 2.000 de euro de la bugetul local.