26 de proiecte prioritare din Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Braşov vor fi derulate prin POR

brasov_panoramic.jpgPrimăria Braşov şi alte 16 primării din zona metropolitană au propus spre finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) un număr de 26 de proiecte prioritare din Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Braşov, pe exerciţiul bugetar 2007-2013, a precizat Adrian Purcaru consilier la Departamentul Pol de Creştere Braşov. Alocarea financiară pentru Polul de Creştere Braşov a fost de 74,3 milioane de euro, iar valoarea totală a proiectelor depuse a fost de 120,05 milioane de euro. Din cele 26 de proiecte, 23 au fost contractate în valoare de 103,8 milioane de euro, un proiect se află în etapa de contractare, iar două în etapa de precontractare.

Pe infrastructură urbană şi infrastructură turistică şi de agrement au fost depuse 12 proiecte în valoare de 62,2 milioane de euro, opt proiecte în valoare de 11,8 milioane de euro pe infrastructură socială şi şase proiecte în valoare de 46,05 milioane de euro pe dezvoltarea mediului de afaceri. Din totalul de 26 de proiecte, 17 sunt depuse de municipiul Braşov, câte două de oraşele Râşnov şi Predeal şi câte un proiect de municipiile Codlea şi Săcele, comunele Vulcan şi Tărlungeni şi Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Braşov.

Au fost finalizate şase dintre proiecte din municipiul Braşov – amenajarea Piaţei Unirii; reabilitarea clădirii cinematografului Patria; reabilitarea unui cămin pentru persoane vârstnice; dublarea pasajului rutier Fartec; pasajul rutier calea ferată-strada Independenţei; drumurile de acces la zona economică Coresi.

Cele 26 de proiecte au fost propuse spre finanţare prin POR în cadrul axei 1 – “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere”, domeniul major de intervenţie 1.1 “Planuri integrate de dezvoltare urbană” începând cu anul 2009. AGERPRES