leoreanu_laurentiu1.jpgPrimarul municipiului Roman, Laurentiu Dan Leoreanu, a prezentat in cursul lunii martie consilierilor locali si cetatenilor orasului rezultatele celui de-al doilea an complet de mandat.

Raportul de activitate pentru anul 2010 prezentat de edilul sef romascan ofera cetatenilor posibilitatea de a cunoaste eforturile intreprinse de administratia locala pentru dezvoltarea municipiului, atragerea de fonduri europene, guvernamentale sau judetene, dar si pentru functionarea aparatului administrativ aflat in slujba comunitatii romascane.

Un capitol prioritar pentru actuala conducere a administratiei romascane a fost conturat in 2010 de investitii, dezvoltarea si intretinerea infrastucturii. În acest sens s-a trecut la obţinerea finanţării şi execuţia Arterei „Roman Est” (strada Cucutei – DJ207A – strada Plopilor), etapa I, între km. 0+000 – km.1+687, la sfîrşitul anului 2010 stadiul lucrărilor atingînd 60% din total, anume: terasamente 100%, strat de formă din nisip 100%, strat de fundaţie din balast 100%, strat de bază inferior din balast stabilizat cu ciment 100%, strat de bază superior din mixturi asfaltice AB1 100%.

Anul 2010 a marcat inaugurarea unuia dintre obiectivele lansate cu ani în urmă: Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţe Roman. Cu un total de 504 mp şi fiind compus din 15 cabinete medicale, 3 grupuri sanitare, cameră de supraveghere, cameră pentru centrală termică, o rampă nouă de acces pentru ambulanţe, dar şi un sistem de alarmare împotriva incendiilor, ce corespunde exigenţelor unui obiectiv de acest tip, Centrul de Primiri Urgenţe a devenit un punct de reper pentru investiţiile de gen din zonă.

Elevii Şcolii nr. 6 din Roman beneficiaza din 2010 de o sala de sport reabilitata, lucrările constînd în parchetarea sălii, montarea de termo-sistem, zugrăvire, refacerea instalaţiilor electrice, instalaţiilor de încălzire, de alimentare cu apă şi canalizare, grupuri sanitare, birouri şi o sală de forţă.

Un capitol favorabil pentru administratia romascana in anul anterior a adus vesti bune comunitatii prin castigarea unor proiecte vitale pentru buna functionare a orasului, initiate sub coordonarea primarului Laurentiu Dan Leoreanu.

Cel mai important proiect, pentru care la finele anului 2010 s-a semnat contractul de finanţare, cu participarea ministrului Elena Udrea, îl reprezintă „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Roman – Zona de acţiune Centru – Favorit”, separat pe două planuri conexe: „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a municipiului Roman pentru zonele: Scuar Hotel Roman, Pietonal Ştefan cel Mare – tronsoanele I şi IV, Centru istoric urban Ştefan cel Mare, zona cartierelor Favorit şi Cuza-Vodă”, şi „Creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în municipiul Roman”. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritara 1. – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – Poli urbani de creştere, Domeniul major de intervenţie 1.1. – Planuri integrate de dezvoltare urbană – Sub-domeniul: „Centre urbane” şi are o valoare totală de 6.200.000 de Euro.

Reamintim la acest capitol şi fondurile atrase pentru refacerea celor 11 parcuri din municipiul Roman, investiţie realizată în anul 2010. Proiectul „Amenajarea de spaţii verzi în municipiul Roman” s-a desfăşurat în cadrul Programului Naţional al Fondului de Mediu şi a avut o valoare de 400.000 de lei.

În cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 – Reabilitarea infrastructurii sociale, au fost demarate lucrările de Reabilitare, modernizare şi extindere a clădirii destinate Căminului de bătrîni, lucrări ce vor fi finalizate în anul 2011. Valoarea proiectului este de 3.480.000 de lei şi urmăreşte realizarea unei investiţii la nivel european.

Proiectul „Centrul de îngrijire de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc în Municipiul Roman” în cadrul Programului „Servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa şi instruirea personalului aferent”, derulat prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi finanţat conform prevederilor Hotărîrii Guvernului României nr. 928/2007, pentru ratificarea Acordului cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, valorifica o promisiune asumata fata de cetatenii Romanului.Valoare proiectului este de 149.859 de euro.

Tot în zona intervenţiei sociale a fost initiat si demarat proiectul: „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea clădirii destinate serviciilor sociale din municipiul Roman, str. Speranţei nr.11”, proiect depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 3, Domeniul Major de Intervenţie 3.2. – „Reabilitarea infrastructurii sociale”, valoarea proiectului ridicandu-se la 3.480.000 de lei.

Proiectul „Noi capacităţi de producţie a energiei termice prin valorificarea resurselor de energie regenerabilă pentru Spitalul municipal, Sala Polivalentă şi Liceul cu Program Sportiv” derulat în cadrul Programului „Casa Verde” al Ministerului Mediului şi Administraţiei Fondului de Mediu marchează o altă investiţie în valoare de 2.997.982 de lei, realizată din fonduri atrase în municipiul Roman, avînd menirea de a aduce pe lîngă impactul ecologic şi o scădere a costurilor administrative pentru obiectivele cuprinse în acest program, degrevînd astfel bugetul local pe viitor şi permiţînd astfel alocarea fondurilor economisite către alte investiţii.

O altă investiţie în municipiul Roman este cea în Construirea şi amenajarea Piscinei publice în municipiul Roman, printr-un Program al Ministerului Tineretului şi Sportului. Este o investiţie in modernitate, dar şi în sănătatea copiilor noştri, atraşi spre practicarea sportului într-o epocă a sedentarismului.

Acestor obiective încheiate sau aflate în desfăşurare li se adaugă o serie de proiecte depuse şi aprobate care aşteaptă să fie finanţate, acoperind întreaga arie de intervenţie a administraţiei locale.

Conducerea administratiei locale a intreprins demersuri cu rezultate pentru solutionarea solicitarilor legate de fondul locativ din municipiu. Astfel au continuat lucrarile pentru realizarea a 2 blocuri cu 40 de locuinte sociale, a altor 3 blocuri ANL ce insumeaza 60 de locuinte pentru tineri precum si amenajarea de 23 locuinte sociale intr-o cladire disponibila.
“Nu putem afirma că obiectivele noastre au fost atinse integral, pentru că permanent ne dorim mai mult pentru Roman, mai mult pentru cetăţenii acestui oraş şi în acest sens ne oferim întreaga energie, dar ne putem declara mulţumiţi de activitatea desfăşurată şi în acest an 2010, mai ales avînd în vedere condiţiile socio-economice în care ne-am desfăşurat activitatea. Vreau să le mulţumesc tuturor romaşcanilor care au venit cu propuneri constructive, cei care ne-au sesizat deficienţele specifice din teritoriu, dar şi instituţiilor care ne-au oferit sprijinul lor financiar şi logistic. Toate acestea mă obligă să îmi asum cu onoare promisiunea de a continua să fiu aproape de cetăţeni şi să reafirm că încrederea lor în mine nu va fi în zadar”, a afirmat primarul Laurentiu Leoreanu.

Activitatea municipalitatii a fost recunoscută şi la nivel naţional, astfel pe 29 octombrie 2010, cu ocazia celei de-a şasea ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă în Administraţia Publică, primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, a fost premiat în cadrul categoriei „Management modern în administraţie” cu distincţia de excelenţă pentru cele mai valoroase lucrări de infrastructură efectuate într-o localitate din România.

Cetatenii pot vizualiza integral raportul de activitate pentru 2010 dar si pentru anul anterior pe pagina de internet a Primariei Roman:

www.primariaroman.ro.