Aproape 200 de kilometri de reţele de apă potabilă şi de canalizare au fost construiţi sau reabilitaţi în cadrul unui proiect derulat de compania publică Apa Prod SA Deva, al cărei acţionar este Consiliul Judeţean Hunedoara, finanţarea investiţiei în valoare de 103,36 milioane euro fiind asigurată din fonduri europene.

Proiectul a început în februarie 2013, când s-a semnat contractul de finanţare, iar lucrările s-au încheiat după trei ani, după care au urmat alţi doi ani pentru notificarea defectelor.

„Prin acest proiect s-au realizat investiţii importante în infrastructura de apă şi apă uzată a judeţului Hunedoara. Între acestea se numără două staţii de tratare a apei în localitatea Sântămăria Orlea, care deservesc toată regiunea Haţeg-Călan-Deva-Simeria şi care asigură un debit de 700 de litri de apă pe secundă. O altă staţie de tratare a apei este la Brad-Crişcior şi are un debit de 60 de litri pe secundă, fiind în măsură să asigure apa potabilă pentru toată zona Brad”, a declarat Delia Doană, manager de proiect.

În acelaşi proiect au mai fost reabilitate staţiile de epurare a apei din localităţile Deva şi Sântuhalm, cele două având posibilitatea să prelucreze apele uzate de la 185.000 de locuitori.

În plus, au fost reabilitate rezervoarele de apă potabilă din Deva şi Hunedoara, iar în oraşul Călan s-a rezolvat problema deficitului de apă şi a rezervei de incendiu.

La rândul său, directorul general al operatorului regional de apă, SC Apa Prod SA, Victor Arion, a menţionat că proiectul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara este cel de-al treilea încheiat, după anul 2001, de compania publică aflată în subordinea CJ Hunedoara.

„Proiectul s-a derulat în 17 localităţi din judeţul Hunedoara. Obiectivul acestuia a fost îmbunătăţirea standardelor de viaţă şi a standardelor de mediu. În continuare, ne propunem să atragem fonduri nerambursabile şi din exerciţiul financiar 2014-2020, bani din care să continue investiţiile în infrastructura de transport a apei potabile şi a celei uzate”, a spus Arion.

În valoare de 103,36 milioane euro, proiectul a fost finanţat în cadrul POS Mediu 2007-2013, contractul de finanţare fiind semnat în februarie 2013.

Sumele alocate au provenit în proporţie de 82,7% din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 10,17% de la bugetul de stat, 0,94% de la bugetele locale ale primăriilor pe raza cărora se află beneficiarii investiţiei, iar 6,19% reprezintă cofinanţarea companiei Apa Prod SA Deva. AGERPRES