Vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea a anunţat că bugetul judeţean mult mai mic determină conducerea CJ să recurgă la reorganizarea Consiliului Judeţean şi a instituţiilor subordonate, cu reducerea a circa 20% din posturi.

„Plecăm la drum în noul an cu un buget mult mai mic, pe care va trebui să-l eficientizăm prin operaţiuni în următoarele două-trei luni. Să gândim reforma, restructurarea organigramei şi bineînţeles să vedem cum să tăiem din cheltuielile ineficiente. Fiindcă nu ne dorim să tăiem de la investiţii; avem proiecte în lucru pe fonduri europene, ne trebuie cofinanţare”, a declarat vicepreşedintele CJ Traian Bodea.

Acesta a menţionat că, din primele date ale bugetului naţional, sumele alocate către consiliile judeţene nu sunt încurajatoare, acestea fiind mai mici decât în anii precedenţi. De exemplu, a spus acesta, la echilibrarea TVA se va primi cu 102 milioane de lei mai puţin decât în 2019. Şi la cotele din impozitul pe venitul general se va primi o sumă mai mică decât în anul precedent.

„La cum arată bugetul pe care va trebui în perioada următoare să-l aprobăm, cred că vom avea un minus de circa 60 de milioane de lei în anul bugetar 2020. În această situaţie vom fi obligaţi să recurgem la ceea ce spun eu de doi ani: o reorganizarea Consiliului Judeţean şi a instituţiilor subordonate. Vrând-nevrând, se pare că bugetul naţional va trebui să fie mult mai bine eficientizat pe viitor şi va trebui şi noi, CJ, să vedem ce putem să reducem ca şi cheltuieli. Diferenţa este foarte mare, nu o vom putea acoperi nici prin tăierile pe care le vom opera, dar vom lucra la o modificare de structură”, a declarat Bodea.

El a dat câteva exemple posibile, cum ar unirea sau desfiinţarea DSC (Direcţia Social Comunitară, n.r.) şi DDIP (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, n.r.), două instituţii cu aceeaşi activitate; Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ar putea fi dus la Şcoala de Arte, cele două reviste – Familia şi Várad – ar putea funcţiona la Biblioteca judeţeană; vom vedea ce putem opera la AMD (Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, n.r.) şi CNIPT (Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, n.r.) şi la Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar.

Prin aceste fuziuni sau desfiinţări, Bodea a menţionat că se va urmări eficientizarea cheltuielilor, inclusiv la organigrama CJ, deoarece  în ultimii 20 de ani, „fiecare conducere a CJ a pus şi nimeni nu a tăiat”.

Bodea consideră însă că pe parcursul anului va trebui să se facă rectificări de buget de la nivel naţional pentru a susţine consiliile judeţene, altfel asistenţa socială şi instituţiile de cultură nu vor putea fi bugetate decât pe primele şase-opt luni. AGERPRES