20 de localităţi din judeţul Galaţi vor avea hărţi de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru elaborarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren destinate unui număr de 20 de localităţi din judeţ expuse acestor fenomene naturale, se arată într-un comunicat transmis vineri de biroul de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, proiectul are o valoare de 787.078 lei, jumătate din această sumă fiind suportată din bugetul propriu al CJ Galaţi, iar cealaltă jumătate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Durata de implementare a proiectului este de opt luni.

Proiectul prevede realizarea hărţilor de risc pentru faleza Dunării, a Brateşului din Galaţi, dar şi pentru 19 localităţi din judeţ care se confruntă cu alunecări de teren. Se vor realiza analize fizico-geografice, determinări privind condiţiile de producere şi efectele cutremurelor şi alunecărilor de teren, scenarii de risc seismic, documentaţii privind lucrările de menţinere sau refacere a stabilităţii versanţilor, dar şi o strategie pentru prevenirea şi atenuarea efectelor fenomenelor naturale. Nu trebuie confundate cu hărţile de risc la inundaţii, care sunt întocmite de către Administraţia Naţională Apele Române“, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Cele 19 localităţi pentru care se vor elabora hărţi de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren sunt: Cerţeşti, Bereşti-Meria, Suceveni, Cavadineşti, Bălăşeşti, Bereşti, Vânători, Băleni, Brăhăşeşti, Corni, Cosmeşti, Cuca, Gohor, Nicoreşti, Pechea, Slobozia Conachi, Smârdan, Ţepu şi Valea Mărului.

În municipiul Galaţi vor fi elaborate astfel de hărţi pentru faleza Dunării şi faleza lacului Brateş.

Hărţile de risc sunt necesare pentru identificarea, localizarea şi delimitarea zonelor expuse la cutremure şi alunecări de teren şi pentru elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în vederea instituirii măsurilor specifice privind atenuarea riscurilor, realizarea construcţiilor şi utilizarea terenurilor. AGERPRES