Consiliul Judetean Dolj a aprobat darea in administrarea consiliilor locale a douazeci de dispensare medicale, aflate in domeniul privat al judetului si in administrarea Consiliului Judetean.
Odata cu cladirile, administratiile locale vor prelua si terenurile aferente. Transferul s-a facut la solicitarea consiliilor locale din Isalnita, Radovan, Teasc, Almaj, Bucovat, Bratovoesti, Rojiste, Marsani, Podari, Bechet, Gangiova, Calarasi, Dabuleni, Farcas, Melinesti si Tuglui. In patru din aceste localitati – respectiv Teasc, Bucovat, Podari si Melinesti – autoritatile locale vor primi in administrare chiar si cate doua dispensare.

Potrivit unei situatii prezentate de CJ, in domeniul privat al judetului Dolj mai exista inca sapte unitati medicale de acelasi fel, care nu au fost insa cerute de nimeni: trei aflate in Craiova – pe strazile Siretului, Vlad Tepes si Oltet – si cate una in comunele Vela, Malu Mare, Sadova si Dobresti. Potrivit unei declaratii a presedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, acestea urmeaza sa fie scoase la licitatie, la pretul pietei.

Toate dispensarele din tara, plus terenul aferent, au fost trecute, in 2002, prin hotarare de guvern, din domeniul privat al statului si administrarea Ministerului Sanatatii in domeniul public al judetelor si administrarea consiliilor judetene. In 2005, Executivul a decis, printr-o ordonanta de urgenta, ca toate aceste spatii sanitare trebuie vandute medicilor care le solicita, fara licitatie si la preturi modice, cu conditia de a li se mentine destinatia.

Astfel, ele au fost trecute din domeniul public al judetelor in cel privat, dar tocmai cand urma sa se treaca la vanzarea efectiva, a aparut o alta ordonanta de urgenta, care a blocat intregul proces pana in 2006, cand a fost aprobata Legea nr. 236, care modifica si completa ultima ordonanta.

In urma cu putin timp, un articol al acestui act normativ a fost declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala, motiv pentru care vanzarea dispensarelor nu mai era legala. Drept urmare, consiliile judetene pot dispune cum doresc de aceste spatii.