17 localităţi vâlcene au fost sancţionate cu amenzi şi avertismente de Corpul de Control al Prefectului, pentru salubrizare şi proastă gestiune a mediului înconjurător în conformitate cu programul „Vâlcea Verde”, a declarat Carmen Constantinescu, purtător de cuvânt al Prefecturii Vâlcea.
„În baza Ordinului Prefectural nr. 148/26.02.2010 – privitor la măsuri de gospodărire şi salubrizare a localităţilor în cadrul programului judeţean de acţiuni ,,Vâlcea Verde’, Instituţia Prefectului – Vâlcea – Corpul de control, a participat alături de reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi Direcţiei Apelor Olt, la verificări în localităţile judeţului. Acest ordin are un rol preventiv şi stabileşte o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire şi înfrumuseţare a localităţilor din judeţul Vâlcea”, a spus purtătorul de cuvânt.
În baza acestui ordin, începând cu data de 30 martie a demarat o campanie amplă de verificări pe linia salubrizării localităţilor, de către echipa menţionată. „Verificările au fost efectuate de regulă în prezenţa unui reprezentant al primăriei, iar pentru a nu exista suspiciuni cu privire la zonele afectate de abandonări necontrolate de deşeuri, acestea au fost fotografiate, în cazul contestării stării de fapt. Mai ales să nu apară speculaţii de natură politică”, a mai spus Constantinescu.
Astfel, până în prezent au fost verificate un număr de 20 de localităţi, respectiv Bujoreni, Călimăneşti, Brezoi, Racoviţa, Cîineni, Boişoara, Titeşti, Perişani, Malaia, Voineasa, Băile Olăneşti, Păuşeşti Măglaşi, Mihăeşti, Costeşti, Băile Govora, Tomşani, Frînceşti, Horezu, Măldăreşti şi Muereasca, vizând în special în prima fază traseele turistice şi monahale. În urma acestor controale, au fost încheiate note de constatare pentru fiecare localitate, unde au fost dispuse măsuri de igienizare a zonelor insalubre, stabilindu-se termene concrete de remediere.
„Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în baza Legii nr. 107/1996 – legea apelor, cu modificările şi completările ulterioare, OG nr. 21/2002 – privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, aprobată prin Legea nr. 515/2002 şi OUG nr 78/200 privind regimul deşeurilor, la majoritatea localităţilor verificate. În consecinţă, un număr de 8 localităţi au fost sancţionate contravenţional cu amendă cuprinsă între 1000 lei şi 3000 lei (Bujoreni, Călimăneşti, Brezoi, Racoviţa, Titeşti, Malaia, Băile Olăneşti, Mihăeşti) iar 1 localitate (Frînceşti) a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 35000 lei de către Administraţia Bazinală a Apelor Olt, iar 8 localităţi au fost sancţionate contravenţional cu Avertisment (Cîineni, Boişoara, Perişani, Băile Olăneşti, Păuşeşti Măglaşi, Băile Govora, Horezu, Măldăreşti)”, a precizat Carmen Constantinescu.
Până în prezent, un număr de 4 localităţi, respectiv Voineasa, Costeşti, Tomşani şi Muereasca, nu au primit sancţiuni deoarece au desfăşurat acţiuni de salubrizare a localităţilor, comisiile de control neidentificând depozite necontrolate de deşeuri. Acţiunea de verificare pe linia salubrizării localităţilor va continua şi în perioada următoare, astfel încât toate localităţile judeţului să fie controlate de către echipe mixte de control, în componenţa menţionată. AGERPRES