Trei grădiniţe şi două licee tehnologice, precum şi zece blocuri de locuinţe din Alba Iulia vor fi reabilitate energetic cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind asigurată finanţare din aceeaşi sursă şi pentru prelungirea pistei de biciclete de pe Dealul Mamut.

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a anunţat că a semnat la Bucureşti 16 contracte de finanţare, în valoare totală de 84 milioane de lei, pentru prelungirea pistei de biciclete de pe Dealul Mamut şi eficientizarea termică a zece clădiri rezidenţiale şi a cinci unităţi de învăţământ din Alba Iulia.

Potrivit edilului, este vorba de zece blocuri cu 7 şi 10 etaje, respectiv de Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” şi Liceul Tehnologic „Alexandru Domşa”, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.11, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.12 şi Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.7 „Scufiţa Roşie”.

De asemenea, deoarece „era imperios necesară continuarea traseului actualei piste de biciclete de pe Dealul Mamut, care porneşte din zona Parcului Dendrologic şi, în acest moment, nu are ca finalitate legătura cu o altă stradă”, s-a obţinut finanţare şi pentru prelungirea pistei cu 2,5 kilometri.

„Eficientizarea termică ajută la reducerea costurilor de încălzire, prin îmbunătăţirea izolaţiei şi a etanşeităţii, reduce emisiile de gaze cu efect de seră, fiindcă una dintre sursele majore de emisii a gazelor cu efect de seră sunt clădirile, îmbunătăţeşte confortul şi creşte valoarea imobilelor, fiind un atribut atractiv pentru posibilii cumpărători. În clădirile de învăţământ, eficientizarea termică îmbunătăţeşte calitatea aerului şi confortul, la fel şi condiţiile de învăţare, crescând astfel productivitatea elevilor şi a profesorilor. Totodată, eficientizarea termică va ajuta la reducerea costurilor de încălzire şi răcire a unităţilor de învăţământ, iar economiile făcute pot fi investite în îmbunătăţirea programelor educaţionale”, a explicat primarul Gabriel Pleşa. AGERPRES