150 milioane lei pentru reabilitarea termica a 14.400 de apartamente

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va aloca, in 2010, suma de 150 de milioane de lei pentru reabilitarea termica a 7.200 de apartamente incepute in 2009 si demararea lucrarilor la alte 7.200 de apartamente, a declarat, marti, ministrul de resort, Elena Udrea, la audierile din Comisiile reunite pentru administratie publica din cele doua Camere ale Parlamentului.

“Avem un buget de 150 milioane lei alocat pentru continuarea lucrarilor de reabilitare termica pentru 7.200 de apartamente, echivalentul a 80 de blocuri, si demararea de noi lucrari pentru alte 7.200 de apartamente”, a afirmat Udrea.

Aceasta a adaugat ca, in cursul anului trecut, au fost reabilitate termic 25.000 de apartamente. Elena Udrea a adus in discutie si alocarea bugetara pentru constructia de sali de sport, estimata la 194,868 milioane lei. “Vrem sa construim 10 noi sali de sport si sa finalizam alte 51 incepute in anii anteriori. Pentru acest program, vom aloca suma de 194,868 milioane lei. De asemenea, avem in plan constructia unui complex sportiv in Costinesti, pentru a oferi tinerilor care vin in concediu si alte posibilitati de recreere”, a precizat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Din programul de investitii prezentat de Elena Udrea a reiesit ca, in 2010, vor mai fi derulate programe in valoare de circa 500 milioane de lei pentru: constructia de locuinte sociale implementate de unitatile administrativ-teritoriale (30 milioane lei – 1.100 apartamente), constructia de locuinte sociale pentru chiriasii evacuati din casele retrocedate (40 milioane lei), constructia unui numar de 11 camine culturale noi si reabilitarea altor 22 (50 milioane lei), continuarea lucrarilor de construire a 22 de bazine de inot (50 milioane lei), asfaltarea si pietruirea drumurilor de interes local (321 milioane lei) si consolidarea a noua cladiri multietajate (opt milioane de lei).

Un alt program promovat de MDRT, pentru care va fi alocata suma de sapte milioane de lei, se refera la constructia a 300 de case pentru rromi. In ceea ce priveste turismul, Elena Udrea a amintit despre programul de marketing si promovare a zonelor turistice, menit sa imbunatateasca imaginea Romaniei, pentru care sunt alocate, din bugetul MDRT, 21 milioane de lei, dar si despre programul de dezvoltare turistica privind sustinerea turismului intern, a carui alocare bugetara se ridica la aproape 180 de milioane de lei. Ministrul Dezvoltarii a punctat ca, in ceea ce priveste turismul montan, se are in vedere constructia a doua noi statiuni de schi, in judetele Bihor si Hunedoara.

Membrii Comisiilor reunite pentru administratie publica din Camera Deputatilor si Senat au avizat, marti, in unanimitate, cu amendamentele inaintate, proiectul de buget al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). La sedinta au fost prezenti 41 de parlamentari dintr-un total de 43. Bugetul MDRT se ridica, in 2010, la 2,078 miliarde de lei, fiind cu 31 la suta mai mic comparativ cu alocarea din 2009, cand institutia a functionat ca Minister al Dezvoltarii Regionale si Locuintei, potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2010, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare au prevazuta suma de 550,47 milioane lei, respectiv circa 129,5 milioane euro, pentru anul 2010. Pentru politica publica de dezvoltare teritoriala ar putea fi alocati 8,82 milioane lei, pentru lucrarile publice, locuinte si constructii – 1,47 miliarde lei, pentru asigurarea cadrului necesar functionarii MDRT – 114,5 milioane lei. De asemenea, pentru promovarea potentialului turistic la nivel national si regional va fi alocata suma de 200 milioane de lei, circa 47 milioane euro. AGERPRES