15 primarii bistritene nu au primit bani din bugetul CJ pe 2007

Un numar de 15 primarii din Bistrita-Nasaud nu au beneficiat de alocari bugetare de la Consiliul Judetean pentru acest an, ca urmare a faptului ca acestea au primit, in cursul anului trecut, mai multi bani decat celelalte administratii locale.
Consiliul Judetean, reunit intr-o sedinta extraordinara, a impartit cele peste 6,8 milioane de lei, rezultate din sumele din TVA si cotele din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale primariilor care au proiecte sau programe in derulare. Presedintele CJ, Gheorghe Marinescu, a subliniat, insa, faptul ca in acest an nu a mai putut asigura fiecarei primarii suma minima de o jumatate de milion de lei, necesara pentru acoperirea cheltuielilor curente, deoarece au intrat in vigoare noi criterii de distribuire a banilor publici. Astfel, peste 27 de milioane de lei din bugetul pe anul acesta al judetului, care depaseste 131 de milioane, sunt impartite de Directia Generala a Finantelor Publice, iar restul banilor, de aproape 116 milioane, sunt destinati platii cadrelor didactice. Marinescu spune ca, desi bugetul din acest an este mai mare decat cel din 2006, sumele destinate invatamantului nu sunt suficiente pana la finele acestui an, motiv pentru care, ca si in anii precedenti, se asteapta rectificarile bugetare, care sa acopere intreaga suma necesara salariilor profesorilor.

Presedintele PD Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean, a declarat ca primariile conduse de democrati, care nu au primit bani de la Consiliul Judetean, din bugetul alocat in acest an judetului, vor ataca in contencios aceasta hotarare.

Oltean considera ca gestul consilierilor judeteni este ”condamnabil” si ca ei au dat
dovada de o ”gandire retrograda si primitiva”. ”Am constatat inca o data ca acest consiliu judetean nu este in masura sa gestioneze nepartinic interesele judetului, ca acest consiliu nu se poate detasa de gandirea politica primitiva”, a spus liderul democrat. Deputatul bistritean a adaugat ca va cere si prefecturii sa atace in contencios aceasta hotarare,
pe motiv ca banii au fost impartiti pe criterii politice, nu obiective, iar cei doi consilieri PD care au votat bugetul, Lazar Ciroie si Viorel Marginean (fosti membri PSD), vor fi sanctionati pe linie de partid.

Cel de-al doilea deputat PD de Bistrita-Nasaud, Augustin Zegrean, a afirmat, la randul sau, ca va sesiza Consiliul National de Combatere a Discriminarii, deoarece i se pare ca situatia creata este o discriminare politica. Daca justitia va admite actiunea intentata de reprezentantii PD, cele peste 6,8 milioane lei din bugetul total, ce depaseste 131 de milioane lei, nu vor putea ajunge la comune pana cand nu va fi solutionata cauza, cu toate ca banii sunt destinati sustinerii de proiecte si programe de dezvoltare locala, aflate in derulare.