bute sighet onoare.jpgLista cetatenilor de onoare ai municipiului Sighetu Marmatiei a fost completata cu inca 15 personalitati din domeniul cultural, sportiv si social. Decernarea diplomelor s-a facut la finele lunii iulie, pe stadionul Cil Sighet, in prezenta unui numar mare de spectatori. Printre VIP-urile care au fost recompensate cu diplome s-au numarat Lucian Bute, Cornelia si Lupu Rednic, Florin Piersic si Aliani Filippo.

Decizia de acordare a acestor 15 titluri a venit in urma unor sedinte de consiliu local iar decernarea diplomelor de cetatean de onoare a avut loc in timpul manifestarilor de la “Zilele Culturii si Sportului Sighetean”.

Sotii Cornelia si Lupu Rednic s-au declarat extrem de mandri de titulatura primita. “Noi am mai fost facuti cetateni de onoare si in alte localitati, comune, in alte orase, insa atunci cand la tine in oras esti apreciat si primesti o asemenea distinctie este extraordinar”, a spus Cornelia Rednic, interpreta de muzica populara. “Vom duce mai departe catecul popular maramuresean. Nu o sa uitam niciodata ca locuim la Sighetu Marmatiei. Chiar daca suntem plecati la Bucuresti pentru o perioada scurta de timp, inima si sufletul sunt tot la Sighetu Marmatiei”, a adugat Lupu Rednic.

A fost acordat si un titlu de cetatean de onoare post mortem. Personalitatea avuta in vedere este Nicolae Tudorovici iar premiul i-a fost inmanat sotiei regretatului artist. Anuta Tudorovici a venit in tara pentru a sustine prima editie a festivalului-concurs dedicat sotului ei. “Inseamna o mare bucurie acest festival. Sunt foarte fericita ca s-au gandit sighetenii si toata lumea sa organizeze acest festival in memoria sotului meu”, a afirmat Anuta Tudorovici, solista de muzica populara.

Tot din domeniul cultural, a primit diploma de cetatean de onoare si Ion Bledea, sculptor care detine numeroase premii nationale si internationale. Lucrarile sale se regasesc in casele unor personalitati de talie internationala precum Michelle Obama, Hillary Clinton si Jean Claude Triche. “Emotiile sunt mari, nici nu am avut cuvinte. M-am gandit de mult, dar nu am fost sigur pe ideea ca as putea si eu odata sa ajunga pe lista celor de aici ca cetatean de onoare”, a spus emotionat Ion Bledea, sculptor.

De asemenea, pentru activitatea lor au fost rasplatiti sculptorul Mihai Borodi si actorul Florin Piersic. Cetateni de onoare au fost numiti si parintii Massimo Nevola, Aliani Filippo, Vitangelo Carlo Maria Denora, in urma programelor si activitatilor sociale defasurate in Sighet. In aplauze furtunoase au primit acest titlu si sportivii Lucian Bute, Claudiu Grigore Rasco, Marius Bilasco si Emerich Dembrovschi.