lungu_ion_2008.jpgMunicipiul Suceava va primi până în anul 2038 fonduri europene în sumă de 140 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că se are în vedere extinderea alimentării cu apă şi canalizare în toate cartierele municipiului, inclusiv în cele care se vor construi în zonele Lanişte şi Tătăraşi, dar şi în localităţile limitrofe Plopeni, Mereni şi Sfântu Ilie.

Lungu a spus că banii vor veni în etape, primele 34 de milioane de euro urmând a fi alocate în perioada 2010 – 2013. “Aici intră două componente principale. Ştiut fiind faptul că noi suntem în faza de reabilitare a staţiei de tratare-epurare, nu va mai fi prinsă această componentă la nivel mare, doar cu mici excepţii acolo unde sunt probleme cu staţiile de tratare locale. Va fi vorba de alimentare cu apă şi aici ne referim în primul rând la reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi bineînţeles la canalizare, staţii de pompare şi reţele de distribuţie”- a precizat primarul.

El a subliniat faptul că este vorba despre un proiect foarte important. „Din păcate, nu mai vrem să ne întoarcem în istorie. Am pierdut în anul 2004 vreo 30 de milioane de euro finanţare pentru acest proiect ISPA. Nu am să spun de ce pentru că se ştie că nu a fost depusă documentaţia la timp. Am recuperat cât am putut când am venit primar iar astăzi vom merge cu etapa a doua, astfel încât tot oraşul să beneficieze de aceste utilităţi necesare la modul imperios, apă şi canalizare” – a spus Lungu.

Prima etapă a proiectului ISPA de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare a demarat în 2009, urmând să fie finalizată în acest an. Valoarea lucrărilor este de 52 de milioane de euro. AGERPRES