14 ore de teroare comunista la Chisinau

radu_razvan.jpgDoi romani, consultanti pentru Partidul Liberal Democrat (PLDM) in campania electorala din Republica Moldova, au fost arestati abuziv si expulzati in Romania de catre regimul comunist.
Se pare ca oficialii Partidului Comunist aflat la Putere in Republica Moldova au fost enervati de cateva spoturi electorale ale PLDM, spoturi care acuza regimul comunist de abuzuri si totalitarism.

“Am fost acuzati de huliganism. De fapt pe politisti ii interesa ce facem noi pentru PLDM si daca noi suntem cei care au realizat spoturile video impotriva Partidului Comunist. Sunt niste spoturi despre Frica si se pare ca aceste spoturi nu le fac bine in campanie. Speram din tot sufletul ca spoturile respective sa ii faca pe cetatenii Republicii Moldova sa aiba curajul sa lupte impotriva tiraniei comuniste: noi am beneficiat 14 ore de cel mai pur sistem comunist in actiune, cand am fost interogati cu pistolul pe masa. Nu doresc nici dusmanilor mei o astfel de experienta”. (Radu Popescu)

Doi cetateni romani care faceau parte din staff-ul tehnic al Partidului Liberal Democrat din Moldova au fost expulzati, pe 24 martie, din Republica Moldova, pe motiv ca ar fi opus rezistenta politiei in timpul unei retineri.

In seara zilei de 23 martie, Razvan Cazacu si Radu Popescu, aflati legal pe teritoriul Republicii Moldova, au fost retinuti si incarcerati timp de o noapte in arestul Comisariatului de politie al sectorului Buiucani, Chisinau. A doua zi, judecatoria Buiucani a decis expulzarea lor de pe teritoriul Republicii Moldova din motive care nu au nimic in comun cu realitatea.

Oficial, retinerea s-a facut in baza unei plangeri colective adresate de mai multi vecini pensionari, care precizeaza ca in locuinta celor doi este galagie. Avocatul celor doi sustine ca expulzarea are legatura cu faptul ca ei erau angajati ai PLDM, care se claseaza pe locul doi in topul preferintelor pentru parlamentarele de pe 5 aprilie, dupa Partidul Comunistilor.

Dupa un interogatoriu absurd, au fost inchisi fara a avea dreptul de a da telefon sau a merge la toaleta

Totul a inceput luni seara, la iesirea dintr-un magazin alimentar. “Dupa ce am parasit alimentara, ne-am oprit la un semafor pentru a traversa strada. Am fost opriti de cinci sau sase indivizi in civil, aparuti din senin, care s-au recomandat a fi de la politie. Ne-au legitimat, ne-au luat pasapoartele, dupa care ne-au spus ca, din informatiile lor, noi tocmai am fi furat din magazin. Am decis sa ne intoarcem la alimentara pentru a ne dovedi nevinovatia. In apropierea magazinului s-au razgindit si si-au schimbat acuzatiile. Au spus ca trebuie sa mergem la sectia de politie pentru o confruntare cu o femeie careia i-a fost furat telefonul mobil. A fost si ocazia cu care am fost deposedati de telefoane, practic de orice sansa de a chema pe cineva in ajutor”, povesteste Radu Popescu.

La Politie, anchetatorii si-au schimbat din nou acuzatiile. De aceasta data, celor doi li s-a adus la cunostinta ca sunt cercetati in urma unor reclamatii facute de vecini, pentru incalcarea linistii publice in blocul in care locuiau. “Ni s-a spus ca vecinii ar fi sesizat Politia pentru ca din apartamentul nostru razbateau cantece in dialecte straine, semanand cu limba romana”, isi aminteste amuzat Razvan Cazacu.

Dupa cateva ore de interogatoriu, celor doi ieseni le-au fost puse sub nas actele de acuzare si obligati sa dea declaratii privitoare la asa-zisele fapte. In tot acest timp, le-a fost refuzat dreptul de a telefona familiilor sau unui avocat. Cei doi au fost inchisi in anticamera unei celule, o camera insalubra si friguroasa, unde si-au petrecut intreaga noapte. “Am tinut post negru. Fara apa, fara mancare, refuzandu-ni-se chiar si dreptul de a merge la toaleta”, spune Razvan Cazacu.

Transportati cu masina politiei pana la vama

In dimineata urmatoare, iesenii au fost transportati la Tribunal, unde se dorea judecarea lor in regim de urgenta, dar avocatii au reusit sa amane judecarea cauzei pentru dupa-amiaza aceleiasi zile. La noul termen, politistii au cerut expulzarea cetatenilor romani, pe motiv ca acestia ar fi facut scandal in bloc si ar fi ripostat militienilor veniti sa restabileasca ordinea. La randul lor, avocatii apararii au cerut clasarea cazului, pe motiv ca militienii au facut declaratii false si au fabricat dosarul. Fara a tine cont de nici un principiu de drept, judecatorul i-a condamnat pe cei doi ieseni la o zi de arest (care s-a considerat deja efectuata anterior) si la expulzarea din tara. Razvan Cazacu si Radu Popescu au fost transportati la vama cu masina militiei, supravegheati din urma de mai multe masini ale unor membrii PLD. “Daca n-ar fi fost tot timpul in spatele nostru, nu sunt sigur ca mai ajungeam la frontiera”, crede Radu Popescu.

“Au procedat ilegal, abuziv si inadmisibil”. Asa a calificat Partidul Liberal Democrat din Moldova actiunile politiei in legatura cu arestarea si expulzarea celor doi cetateni romani. In acest sens, PLDM a anuntat ca va face recurs in instantele superioare “iar daca se va decide la comanda lui Voronin, atunci vom ajunge la CEDO”, a declarat avocatul Alexandru Tanase, prim-vicepresedinte PLDM.

Alexandru Tanase a spus ca motivele invocate “precum ca acestia au furat un telefon mobil, sau ca vecinii de bloc s-ar fi plans ca fac galagie, sunt informatii false, fiindca au fost audiati martori, care au dezmintit”. Avocatul a declarat insa ca dosarul a fost fabricat de politie, iar expulzarea are legatura cu faptul ca ar lucra pentru PLDM.

Romanii vor face recurs la CEDO

Cei doi ieseni spun ca au facut recurs la Curtea de Apel impotriva deciziei de expulzare luata de Tribunalul Chisinau. Pentru ca nici in acest caz nu se asteapta la o hotarare favorabila, romanii sustin ca vor ataca statul moldovean la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. “Republica Moldova pierde anual la CEDO sume de bani echivalente cu propriul buget”, a declarat Popescu. El a facut de asemenea apel la cetatenii moldoveni sa iasa la urne pe 5 aprilie. “Sa nu le fie frica sa vina la vot! Sa aiba curaj si sa nu se lase intimidati de abuzurile comunistilor”, a fost mesajul iesenilor pentru alegatorii de peste Prut.

Potrivit ultimelor sondaje facute publice in Republica Moldova, Partidul Comunist ar conduce detasat ca intentii de vot, avand de partea sa 36,2% din electorat. Urmeaza Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, cu 8,3% din intentiile de vot, si Partidul Liberal, condus de primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, cu 8,2%. Cu sanse de a depasi pragul electoral de 6% este si Alianta Moldova Noastra. Batalia electorala se anunta insa stransa. Daca cele trei partide de opozitie vor castiga impreuna mai multe mandate decat comunistii, vor forma in Parlament o majoritate pentru a scoate Partidul Comunist de la guvernare.

Filmul asa-zisului “proces”

Reactia oficiala a Partidului Liberal Democrat din Moldova

Clipurile electorale ale PLDM care i-au infuriat pe comunisti