+120 de participanți, manageri și specialiști ITC din administrația publică centrală, au participat pe 12 septembrie la cea de-a XII-a ediție a Conferinței Naționale de Management Modern în Administrație – Inovație prin tehnologie în sectorul public.

Tematica evenimentului a inclus subiecte de actualitate, pornind de la securitatea hardware și informațională, legislația GDPR, digitalizarea în instituțiile publice, până la soluții IT&C pentru eficientizarea administrației publice. Conferința a fost susținută de partenerul tradițional HP Inc.

În deschiderea evenimentului, Varujan Pambuccian, membru in Comisia de specialitate din Camera Deputaților, a punctat că economia digitală are două valori ce ne vor afecta pe viitor: biologia sintetică și inteligența artificială. Lumea în care trăim este o lume digitală, iar în 10 an, acest lucru va fi mult mai vizibil.

 

 

Secretarul de Stat din Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Maria Manuela Catrina, a vorbit audienței despre achizițiile publice în sectorul IT, arătând că pentru achiziții eficiente avem nevoie de un sistem de informații mai agil, mai flexibil, oamenii din sistem trebuie să fie pregătiți în acest sens. Există un proiect de lege în discuție care gândește un sistem de achiziții publice centralizat.

 

Petru Andea, Secretar de Stat în Ministerul Educației, a subliniat că, în educație, avem o mare nevoie de reformă, pentru a ține pasul cu ce se întâmplă în jur. În scurt timp, manualele vor fi disponibile pe suport digital, iar bacalaureatul va fi schimbat prin digitalizare. Secretaru de stat a concluzionat că, în învățământ, trebuie să trecem de la table la tablete.

 

Mugur Pantaia, General Manager HP Inc. România, a prezentat ultimele soluții pe care HP le pune la dispoziția utilizatorilor și a arătat că HP lucrează pentru tranziția spațiului de lucru (old to new). De asemenea, a precizat că este important ca achizițiile în sistemul public să fie făcute la nivel performant. Achizițiile trebuie să țină pasul cu tehnologia nouă.

 

Gabriel Mihai Tănase, Cyber & IT Advisory Director, KPMG a vorbit despre Human Hacking/inginerie socială, prezentând exemple din cazuistica atacurilor de inginerie socială și procesele pe care responsabilii din instituții trebuie să le implementeze, pentru a se asigura că securitatea instituțiilor lor nu este compromisă.

 

Cristian Gîlmeanu, Business Developer Matricia Solutions, a prezentat OnBase, una din primele trei soluții din lume utilizate pentru managementul documentelor și automatizarea proceselor, arătând beneficiile acesteia pentru activitatea unei instituții publice.

 

 

George Florea, Business Development Manager, Focality, a prezentat prevederile legislației GDPR care urmează să fie implementată din 2018, arătând pașii ce trebuie făcuți de orice organizație, din domeniul public sau privat, pentru a-și armoniza activitatea în concordanță cu restricțiile noii legi.

 

 

Conferința este parte a Programului Național de Management Modern în Administrație și acordă o atenţie specială componentei de modernizare şi adoptare a soluţiilor tehnologice moderne potrivite administraţiei publice din România. Având în vedere impactul major pe care societatea informaţională, tehnologiile şi instrumentele moderne de comunicare îl au deja în administraţia publică din România, am lansat în anul 2012 o serie de conferințe dedicate exclusiv tematicilor legate de implementarea infrastructurii informaționale și de comunicare în administrația publică centrală din țara noastră.