Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a organizat, în perioada 19-20 decembrie 2022, în format hibrid, cea de-a XIV-a ediţie a conferinţei internaţionale Inovaţie şi calitate în sectorul public.

Profesioniști din sectorul public și privat (reprezentanţi ai administraţiei publice din țară și din străinătate, ai sectorului privat, mediului universitar și mass-media) au discutat despre cele mai cele mai recente dezvoltări și tendințe în managementul resurselor umane și demersurile de reformă a funcției publice, despre modalități de dezvoltare a unor comunități reziliente, sustenabile, fără sărăcie, cu acces facil la servicii de calitate, digitalizate, dar și despre educația tinerei generații.

Cele mai bune proiecte selectate în Competiţia celor mai bune practici din administraţia publică din România 2022 au fost prezentate pe parcursul a trei ateliere dedicate tematicilor pilonilor competiției.

În cadrul evenimentului, care a reunit peste 130 de persoane, au fost premiate cele mai bune practici, fiind acordate 9 premii şi 3 menţiuni, după cum urmează:

 

Pilonul 1: Comunități decente, reziliente, sustenabile

  • Locul I — Instituţia Prefectului Judeţului Cluj: Sănătate și siguranță în Clujul rural
  • Locul II — Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Sector 6 București: Sectorul 6 pentru refugiați
  • Locul III — Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Sector 6 București: Mișcare pentru sănătate la vârsta a treia
  • Mențiune — Primăria Municipiului Moineşti: Moinești verde DRS (*decență, reziliență și durabilitate)

 

Pilonul 2: Servicii publice digitalizate

  • Locul I — Consiliul Județean Cluj: Modernizare și reformare, prin digitalizare. Emiterea de către Consiliul Județean Cluj, în premieră națională, a certificatelor de urbanism în format digital
  • Locul II — Autoritatea pentru Reformă Feroviară: Abonament metropolitan integrat Suprafață, Metrou și Tren metropolitan (ruta Aeroport Henri Coandă – Gara de Nord)
  • Locul III — Autoritatea pentru Reformă Feroviară: Integrarea sistemelor de ticketing, digitalizarea și multiplicarea modalităților de cumpărare și validare a titlurilor de călătorie în transportul public feroviar.
  • Mențiune — Primăria Municipiului Roman: Planificare strategică și digitalizare urbană pentru municipiul Roman

 

Pilonul 3: Educaţie pentru noua generaţie

  • Locul I — Primăria Municipiului București: Vocea teatrului licean bucureștean
  • Locul II — Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București: Dance Your Way To Inclusion
  • Locul III — Primăria Municipiului Moinești: TACT- tineri activi pentru comunitate
  • Mențiune — Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3: Centrul de zi „Lizuca”

 

Felicităm echipele câștigătoare și toți participanții care și-au înscris proiectele de succes în competiția din acest an. Sperăm ca bunele practici să fie o sursă de inspirație pentru instituțiile și autoritățile publice din țară. Le puteți consulta în Ghidul celor mai bune practici din administrația publică din România 2022, disponibil pe pagina web a ANFP.