Zone de recreere, terenuri de sport şi spaţii verzi finanţate la Orăştie şi Uricani din fonduri europene

Peste 55.000 de metri pătraţi de suprafeţe degradate vor fi transformate în zone de recreere, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii şi spaţii verzi în oraşele Orăştie şi Uricani, din judeţul Hunedoara, cu ajutorul unor finanţări europene nerambursabile în valoare totală de 25,5 milioane lei, obţinute de primăriile din cele două localităţi prin Programul Operaţional Regional (POR).

Contractele de finanţare între autorităţile locale şi reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest au fost semnate pe 17 mai, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, primarii celor două oraşe menţionând că licitaţiile pentru începerea lucrărilor prevăzute în proiecte ar putea începe în şase luni de zile.

Autorităţile din municipiul Orăştie şi-au propus să refacă zona degradată din jurul fostului stadion “Mecanica”, astfel că acolo vor fi amenajate spaţii verzi pe o suprafaţă de 35.125 metri pătraţi şi vor construite un teren multifuncţional pentru sport, un loc de joacă pentru copii, o zonă de fitness, un skatepark şi o scenă pentru activităţi culturale.

“În ultimii ani, în acea zonă au fost cazaţi mai mulţi cetăţeni care au distrus spaţiile şi stadionul. Vrem să redăm această zonă unui circuit normal, în care cetăţenii din Orăştie, şi numai ei, să poată face sport, să se desfăşoare evenimente culturale, să construim locuri de joacă şi un teren de minifotbal”, a explicat primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan.

Edilul a precizat că în planurile municipalităţii este inclus şi un proiect de reabilitare a stadionului “Mecanica”, folosindu-se fonduri de la bugetul local, proiectul fiind prevăzut să fie finalizat la aceeaşi dată cu cel care se referă la refacerea zonei, în ansamblu.

Valoarea proiectului este de 14,2 milioane lei, din care 98%, adică 12,1 milioane lei, sunt fonduri nerambursabile.

Investiţia va trebui realizată în 38 de luni, de la data semnării contractului de finanţare.

Al doilea proiect va fi realizat în oraşul Uricani, într-un areal pe care este depozitat, de circa 30 de ani, materialul steril extras de la mina din localitate. Zona măsoară 20.000 de metri pătraţi şi va fi transformată într-un spaţiu verde pentru promenadă şi agrement, inclusiv pentru activităţi sportive, trasee pentru biciclete şi locuri de joacă pentru copii.

“Acest proiect este o şansă pentru primăriile din Valea Jiului, afectate de restructurarea din minerit. La bugetul local sunt bani puţini, iar şansa noastră sunt fondurile europene. Prin acest proiect vom reuşi să refacem o zonă în care a fost depozitat material steril provenit de la exploatările miniere”, a declarat primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăiescu.

Proiectul are o valoare totală de 11,3 milioane lei, din care 98% reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit la 28 de luni de la data semnării contractului. AGERPRES