Zece instituţii publice şi 850 de primării vor fi supuse unei evaluări privind respectarea planurilor de integritate

calinescu_cornel.jpgMinisterele Justiţiei, Finanţelor Publice, de Interne, Dezvoltării şi Fondurilor Europene vor fi evaluate, în cursul acestui an, cu privire la măsura în care planurile de integritate sunt respectate în aceste instituţii publice, dacă sunt implementate cu resurse eficiente şi dacă produc rezultate în practică, a declarat, miercuri, reprezentantul MJ Cornel Călinescu, şef al Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni.

Potrivit acestuia, zece instituţii publice şi 850 de primării vor fi supuse acestei evaluări în cursul anului 2013, printre instituţiile publice selectate fiind Ministerul Justiţiei – care s-a oferit voluntar, Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării, iar din cadrul agenţiilor independente ANRMAP, Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Începem pentru prima dată misiuni de evaluare în instituţii. Adică, vom trece de faza aceea de evaluări din birou, vom prelua şi vom disemina la nivel naţional practica mecanismului de cooperare şi verificare. Asta înseamnă că, timp de un an, vom derula misiuni în teritoriu, în instituţii publice, în echipe formate din cel puţin trei experţi, dintre care unul va fi dat de platforma de cooperare cu mediul de afaceri. Deci, este foarte posibil ca experţii în conformitate să participe ca evaluatori în misiunile din instituţiile publice”, a declarat Călinescu.

Acesta a explicat că fiecare instituţie publică are în derulare un program de conformitate bazat pe toată legislaţia în vigoare. “Avem peste 14 măsuri preventive obligatorii. Din păcate, primele constatări pe care le-am avut la nivelul instituţiilor publice au vizat exact această capacitate redusă de a aplica cadrul legal preventiv. În concret, vom evalua în ce măsură în instituţiile publice programele de conformitate sau planurile de integritate sunt respectate, sunt implementate cu resurse suficiente şi mai ales dacă produc rezultate în practica de zi cu zi”, a precizat reprezentantul Ministerului Justiţiei.

Cornel Călinescu a ţinut să sublinieze că România nu se confruntă cu o lipsă a legislaţiei, ţara noastră fiind “un campion al legislaţiei anticorupţie”, ci cu o neaplicare a legilor până la capăt. “Nu lipsa legislaţiei este problema noastră. Avem 14 măsuri preventive obligatorii pentru toţi angajaţii publici din România. O analiză comparativă pe orice continent ne arată că acolo unde lucrurile performează avem de-a face cu 3 – 4 măsuri.(…) Ceea ce încercăm acum cu acest mecanism de monitorizare este să scoatem în evidenţă acest lucru şi să corectăm lucrurile acolo unde se poate. Avem instituţii extraordinare precum consilierul de etică, de exemplu, în instituţiile publice, dar aplicarea acestui concept lasă mult de dorit. Avem acelaşi tip de consiliere pe probleme de conflicte de interese, incompatibilităţi şi declaraţii de avere. Uitaţi-vă la rapoartele anuale ale ANI şi veţi vedea care este eficienţa acestui sistem. Avem coduri etice în toate instituţiile publice. Avem un regim foarte strict şi foarte sever de declarare a averilor şi a intereselor. În practică, vedem că avem mii de persoane care sunt fie trimise în judecată, fie identificate şi catalogate ca fiind incompatibile sau în conflict de interese. Deci, nu de legislaţie ducem lipsă, ci de aplicarea legilor respective până în ultimele puncte. Avem nevoie de respectarea standardelor”, a adăugat Călinescu. AGERPRES