Vasile Blaga: “Regionalizarea este un proces necesar pentru un stat mai eficient”

blaga-vasile_noua.jpgPreşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, joi, la Craiova, că regionalizarea este un proces necesar pentru un stat mai eficient, pentru reducerea disparităţilor de dezvoltare între regiuni, între judeţe sau chiar în interiorul aceluiaşi judeţ şi pentru utilizarea integrală a fondurilor europene.

Declaraţia a fost făcut la deschiderea lucrărilor primei ediţii a Forumului Economic Regional
“Oltenia”, organizat de Prefectura Dolj şi Universitatea din Craiova, care s-a desfăşurat la Craiova în zilele de 4 şi 5 aprilie şi la care au participat peste 200 de persoane – oameni de afaceri, ambasadori, reprezentanţi ai Guvernului şi ai administraţiei locale.

“Acest forum este o iniţiativă de apreciat şi în perspectiva reorganizării administrativ-teritoriale a României. Aş spune că este vorba de o manifestare de avangardă pentru viitoarea organizare regională. Noi trebuie să gândim regional, iar mai întâi de toate trebuie să existe colaborare, strategii şi proiecte concrete pentru reducerea dispartităţilor regionale şi dezvoltarea echilibrată a acestei ţări. Nu trebuie să ne temem de regionalizare, ci din contră trebuie să fim pragmatici şi să afirmăm deschis: regionalizarea este un proces necesar pentru a avea un stat mai eficient şi să putem să utilizăm integral fondurile europene”, a spus Blaga.

El a mai afirmat că în acest moment nivelul de dezvoltare din punct de vedere economic este neuniform, cu discrepanţe atât pe regiuni, cât şi pe judeţe şi chiar în interiorul aceluiaşi judeţ. “Aşa nu mai putem merge dacă vrem o Românie puternică, o Românie dezvoltată echilibrat. Trebuie să fim conştienţi şi să recunoaştem că menţinerea actualului cadru administrativ şi instituţional în România nu va modifica tendinţele de accentuare a dezechilibrelor de dezvoltare intra şi interregionale”, a mai spus preşedintele Senatului.

Blaga a mai afirmat că pentru o “reaşezare” a celor opt regiuni de dezvoltare, ar fi mai util ca pentru perioada 2014-2020 să existe opt programe operaţional-regional decât unul singur. “Când ne gândit la o reaşezare a acelor opt regiuni de dezvoltare, trebuie să avem în vedere şi ce putem face cu instrumentele pe care acuma le avem la dispoziţie: în primul rând atacarea asistenţei financiare de la Uniunea Europeană la nivelele specifice fiecărei regiuni de dezvoltare. De exemplu, pentru perioada 2014-2020 ar fi mai util să avem opt programe operaţional-regionale decât unul singur, deoarece este clar că soluţiile gândite la Bucureşti nu sunt potrivite oriunde în ţară”, a mai afirmat preşedintele Senatului.

Potrivit prefectului judeţului Dolj, Nicolae Giugea, forumul economic, organizat de Prefectura Dolj în parteneriat cu Fundaţia “Constantin Popeci” şi Universitatea din Craiova, îşi propune să prezinte investitorilor străini, într-un mod integrat, oportunităţile zonei. La forum sunt prezenţi reprezentanţii a 60 de firme din Oltenia, precum şi primarii mai multor localităţi. Forumul este organizat pe patru secţiuni – industrie, agricultură, energie şi turism. La deschiderea lucrărilor forumului au participat şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca. AGERPRES