UNOPA va actiona in justitie Primaria sectorului 1

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) va da in judecata Primaria sectorului 1 pentru incalcarea confidentialitatii diagnosticului persoanelor seropozitive, informeaza un comunicat de presa al UNOPA.
Federatia va oferi suport juridic victimelor care vor sa actioneze in justitie Primaria Sectorului 1 pentru daunele provocate. De asemenea, va sesiza institutiile europene si organizatiile internationale asupra acestei grave incalcari a drepturilor omului de catre autoritatile locale, ca si a tolerarii acestei stari de fapt de catre organele statului.

UNOPA a luat aceasta decizie ca urmare a aparitiei in presa a CNP-ului si adresele bolnavilor de SIDA. Potrivit UNOPA, prin publicarea datelor personale pe site-ul institutiei publice s-au incalcat mai multe acte normative care reglementeaza strict obligatia de a pastra confidentialitatea diagnosticului unei persoane de catre functionarii publici care vin in contact cu acele date.

Diagnosticul de seropozitiv poate fi divulgat numai cu acordul persoanei respective. Este un drept fundamental al pacientilor din toata lumea, care este grav incalcat de catre functionarii Primariei Sectorului 1.

Ca organizatie care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor persoanelor seropozitive, Federatia UNOPA va inainta o plangere in instanta impotriva Primariei Sectorului 1 legata de aceste incalcari de drepturi ale persoanelor seropozitive.