Un nou contract semnat pentru reabilitarea termică a blocurilor din Timișoara cu fonduri europene

timisoara_blocuri.jpgMunicipalitatea timişoreană a semnat, luni, cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest cel de-al doilea contract pentru reabilitarea termică cu bani europeni a unui lot de 237 de apartamente din 12 blocuri, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, alte peste 50 de blocuri aşteptând o nouă etapă de finanţare.

În acest contract de 4,5 milioane de lei sunt prinse blocuri situate pe Căile Torontal, Martirilor, Aradului, Sever Bocu, Bd. Liviu Rebreanu şi strada Brânduşei. Săptămâna trecută a fost semnat un prim contract, pentru şase blocuri, în valoare de 5,6 milioane de lei. Costurile lucrărilor sunt asigurate în proporţie de 60% din fonduri europene, 30% – de asociaţiile de proprietari, iar 10% de primărie în acest cazul familiilor cu un venit mai mic de 500 de euro.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu a dat asigurări că vor fi semnate contractele de finanţare şi pentru toate cele 51 de blocuri care aşteaptă finanţarea pentru reabilitare termică şi, pe măsură ce se semnează câte un contract, municipalitatea va lansa licitaţiile pentru execuţie. “Toate cele 51 de blocuri sunt situate pe arterele principale, blocuri cu mare expunere, de mare vizibilitate. În total, cererile noastre de finanţare valorează aproape 10 milioane de euro”, a adăugat Robu.

Peste 800 de blocuri din Timişoara, construite în anii ’60-’70, vor intra în reabilitare termică, într-un prim lot fiind înscrise cel puţin 200 de blocuri, care vor beneficia, parţial, de finanţare europeană. Pentru cazurile sociale care vor apărea în diverse locuri, primăria are disponibilitatea să preia sarcina de cofinanţare, primarul sperând ca în noul exerciţiu bugetar european să apară şi alte programe de reabilitare pentru perioada 2014-2020.

Decizia este ca reabilitarea să nu se mai facă pe blocuri disparate, ci să se lucreze pe proiecte coerente, la nivel de străzi. Astfel, din fondurile europene vor fi reabilitate toate blocurile de pe bd. Take Ionescu, Rebreanu, Calea Şagului, Calea Aradului, Calea Dorobanţilor şi Calea Lipovei. După această abordare, se va continua reabilitarea şi în interiorul cartierelor. “Considerăm că este mult mai potrivită această abordare, decât una haotică, aşa cum a fost până acum. Oraşul trebuie să se dezvolte armonios şi numai aşa putem face”, a explicat edilul.

Municipalitatea preferă să ajute locatarii acestor blocuri să-şi reabiliteze energetic imobilele, deoarece ar face o economie substanţială prin micşorarea cotei subvenţiei la gigacalorie pentru populaţie. În 2010, peste 20% dintre asociaţiile de proprietari din Timişoara s-au retras din programul de reabilitare termică în care erau înscrise din noiembrie 2009, locatarii susţinând că nu mai au bani să suporte cheltuielile. AGERPRES