Un eveniment reușit și un final de săptămână plin la Moinești sub îndemnul „Veniți în Tzara Dada! ”

În perioada 18-20 aprilie 2019 municipiul Moinești l-a sărbătorit pe avangardistul Tristan Tzara prin organizarea Simpozionului internațional și expoziția muzeală „TRISTAN TZARA ȘI CULTURA DADA”, ediția a VIII-a. De altfel, anul acesta, pe 16 aprilie, s-au împlinit 123 de ani de la nașterea lui Samuel Rosenstock (născut la 16 aprilie 1896, în Moinești) cunoscut sub pseudonimul Tristan Tzara – poet și eseist evreu român stabilit în Elveția, cofondator al mișcării culturale dadaiste și unul dintre promotorii de autoritate universală ai avangardei literar-artistice a secolului XX, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură.

Ediția de anul acesta a fost organizată de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului MONTPESA și Primăria municipiului Moinești, în cadrul unui proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Evenimentul a inclus mai multe activități cu spirit avangardist: ateliere Dada (colaj, linogravură, mixed media art), piese de teatru, dance performance avangardist, recitaluri de poezie și muzică, happening, expoziții de artă plastică (pictură, colaj, grafică), filme avangardiste mute de scurt metraj, lansări de carte, dezbateri și comunicări cu privire la opera și biografia lui Tristan Tzara și a celorlalți membri ai mișcării etc.

De remarcat a fost prezența, pe întreaga perioadă de desfășurare a evenimentului, a mai multor reprezentanți ai lumii artistice europene cu preocupări pe teme avangardiste precum Paul Dorn (Elveția), Clarissa Hurst (Elveția), Dada Ensemble (Italia), dar și invitați speciali români precum criticul de film Irina Margareta Nistor și formația Cello Fun, care au avut diferite reprezentații și ateliere dada pe parcursul evenimentului. Îndrumătorii grupurilor entuziaste de tineri care au participat la atelierele de colaj/pictură, dans și teatru sunt doamna prof. Adriana Căzănel – director Liceul Teoretic “Spiru Haret”, doamna prof. dr. Alina Apopei Pistol – director Școala Gimnazială “George Enescu”, domnul prof. Ionel Purcaru – director Școala Gimnazială “Tristan Tzara”, doamna prof. Claudia Apostu – Liceul Teoretic “Spiru Haret” și coordonator al asociației GLIT.

Un moment deosebit a fost vernisajul celor trei expoziții colective de pictură, sculptură, colaj și fotografie ale căror curatori au fost artiștii Constantin Țînteanu, prof. Ion Văsâi și Ioan Viorel Cojan, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, expoziții care au grupat lucrările unui număr de aproximativ 75 de artiști români și străini cu notorietate în lumea largă (de ex. Mircea Roman, Mihai Sârbulescu, Cristian Paraschiv, Gheorghe Zărnescu, Ilie Boca, Dumitru Macovei, Otto Kruch, Marie-Noëlle Deverre Ștefan Sevastre, Marin Gherasim etc).

Au fost evenimente deosebite la care au participat numeroși artiști, iubitori de artă și cultură din județul Bacău și din țară, dar și reprezentanți ai administrației centrale, județene și locale precum Viorel Ilie – Ministrul pentru Relația cu Parlamentul , Gheorghe Popa – Secretar de Stat în ministerul Culturii și Identității Naționale, Norica Nicolai – europarlamentar, deputat Constantin Avram sau primarii localităților membre MONTPESA.

Așadar, un eveniment de anvergură care a grupat acțiuni culturale variate și artiști din țară și din străinătate, autorități și mulți iubitori de cultură interesați de fenomenul avangardist, de personalitatea lui Tristan Tzara și de cultura dada.

Mulțumim tuturor celor care au participat la acest eveniment și vă invităm să urmăriți în continuare calendarul moineștean de evenimente care va cuprinde, anul acesta, evenimente surprinzătoare, atât în aer liber cât și în frumoasele săli de evenimente din municipiul Moinești, atractive deopotrivă pentru pentru publicul tânăr și pentru generațiile de seniori”, a precizat Valentin Vieru, Primarul municipiului Moinești.