Tulcea: Contracte în valoare de 44,4 milioane de euro finanţate prin Programul Operaţional Regional

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est a semnat contracte de finanţare în valoare totală de circa 44,4 milioane de euro cu beneficiarii din teritoriul acoperit de mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD), potrivit datelor făcute publice marţi, la Tulcea, de directoarea generală a agenţiei, Luminiţa Mihailov.

ADR Sud-Est evaluează de asemenea proiecte în valoare totală de 193.178.671 euro primite din partea eventualilor beneficiari ai ITI-DD, proiectele urmând să fie finanţate din Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

“În ceea ce priveşte POR, teritoriul ITI-DD a fost foarte receptiv faţă de oferta programului operaţional. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu alte programe. Având în vedere situaţia foarte bună şi din zona privată, de unde am primit proiecte cu o valoare de două ori mai mare faţă de suma alocată, cred că acest exerciţiu ar putea fi extins şi în perioada următoare de programare, din punctul de vedere al POR”, a declarat pentru AGERPRES directoarea generală a ADR Sud-Est.

Mihailov a mai spus că toate proiectele depuse de Consiliul Judeţean (CJ) pentru reabilitarea drumurilor judeţene au fost contractate. “Sperăm ca până la finele anului să se finalizeze procedurile de desemnare a constructorilor, astfel încât lucrările să înceapă în primăvara viitoare”, a afirmat directoarea generală Mihailov.

CJ a depus, potrivit sursei, proiecte şi pentru restaurarea clădirilor de patrimoniu în vederea includerii în circuitul turistic, valoarea totală a celor patru proiecte contractate deja fiind de circa 5 milioane de euro. 2018- 06-19 Piața Presei Libere nr. 1, Sector 1, București, România Tel +4 021 207 61 10 www.agerpres.ro 100 STIRI INTERNE, ISSN 1222-8702

“Proiectele sunt în procedura de selecţie a constructorului. Le-am recomandat (reprezentanţilor CJ, n.red.) să opteze pentru metoda de selecţie a unui constructor care să vină împreună cu proiectantul pentru a elimina o procedură. Pe partea d drumuri judeţene, infrastructura de sănătate şi de clădiri de patrimoniu introduse în circuitul turistic, lucrurile sunt într-un stadiu foarte bun, conform graficului de contractare, iar provocarea este ca procedurile să se termine cât mai repede pentru a se începe lucrările”, a menţionat directoarea ADR Sud-Est.

Valoarea totală a contractelor de finanţare semnate deja, potrivit sursei, este de 44.464.619 euro.

În ceea ce priveşte proiectele depuse de primării pentru îmbunătăţirea infrastructurii sociale sau a celei educaţionale, Mihailov a afirmat că există întârzieri, din cauza problemelor legate de proprietate sau a planurilor de mobilitate care trebuie să fie aprobate, dar a menţionat că apelurile care nu au înregistrat proiecte vor fi redeschise în curând.

ADR Sud-Est din Brăila este autoritate de management a POR, program operaţional care a alocat mecanismului financiar ITI-DD un buget iniţial de 358,1 milioane de euro.

ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării şi are un buget total estimat de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională.

La această finanţare au acces persoanele fizice şi juridice din 38 unităţi administrativ-teritoriale, cinci oraşe, 33 comune din judeţele Tulcea şi Constanţa, ale căror proiecte îndeplinesc condiţiile prevăzute de Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru ITI-DD a organizat marţi o întâlnire cu autorităţile de management a programelor operaţionale în timpul căreia au fost prezentate problemele cu care se confruntă eventualii beneficiari în atragerea finanţărilor şi stadiul implementării acestui mecanism financiar. AGERPRES