Trei milioane de euro pentru restaurarea Palatului Cultural din Blaj

Un concurs de soluţii arhitectonice în vederea reabilitării Palatului Cultural, imobil inaugurat în 1936 în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi distrus parţial de o explozie urmată de un incendiu în urmă cu 15 ani, a fost lansat de Primăria municipiului Blaj, Consiliul Judeţean (CJ) Alba şi Transilvania Fest.

Pentru restaurarea şi reconversia spaţiului Palatului Cultural, Primăria Blaj şi CJ Alba au disponibil un buget de 3 milioane de euro pentru proiectul câştigător, se arată într-un comunicat transmis marţi de către Oana Ioniţă, coordonator comunicare Festival “Transilvania Fest”.

Cea de-a VII-a ediţie a “Transilvania Fest” va fi găzduită, între 29 şi 31 iulie, de către municipiul Blaj, în cadrul manifestării fiind organizat şi un concurs de arhitectură pentru restaurarea Palatului Cultural. Proiectele trebuie trimise până în 18 iulie, din juriu făcând parte arhitecţii Şerban Sturdza, Adrian Soare şi Gabriel Roşca.

Primarul oraşului, Gheorghe Valentin Rotar, va avea funcţia de membru onorific al juriului cu rol consultativ. Primii trei clasaţi vor primi premii în valoare de 3.000 de euro, 1.500 de euro, respectiv 500 de euro, se mai arată în comunicat. Palatul, aflat în prezent în proprietatea Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco- Catolică şi pentru care există un antecontract de vânzare-cumpărare cu Primăria Blaj, a găzduit începând cu 1939 cinematograful oraşului, precum şi, pentru o perioadă, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare.

Cinci milioane de lei au fost acordate de guvernele Maniu şi Tătărescu pentru construirea palatului, care a fost inaugurat după şase ani de la lansarea proiectului, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, pe atunci Voievod de Transilvania, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea ASTRA. După interzicerea Bisericii Greco-Catolice, imobilul a trecut în 1949 în proprietatea Ministerului Artelor şi Informaţiilor, sub titulatura de Ateneul Popular ”Horia, Cloşca şi Crişan”. A revenit în proprietatea Mitropoliei Greco-Catolice în anul 1992. În 1996, o explozie la o sobă urmată de un incendiu a distrus o parte din interiorul clădirii.

Imobilul, situat în Piaţa 1848, în centrul administrativ şi religios al Blajului, se află în prezent într-o stare avansată de degradare, fiind făcute în ultimii ani doar unele lucrări superficiale de reparaţii, cum ar fi înlocuirea burlanelor. Sala principală dispune de o capacitate de 450 de locuri, atât la parter, cât şi în cele şase loje şi în balcon. Palatul Cultural din Blaj nu are statut de monument istoric, dar se află în zona de protecţie a unor monumente istorice. AGERPRES